«Δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας αλλά ακινησίας και κοινωνικής παρακμής»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟΛΑΚΗ

Κύριε Πρόεδρε, την επόμενη εβδομάδα αυτή την ώρα οι πολίτες θα προσέρχονται στις κάλπες. Τι δίλημμα θέτετε λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές και ποιο είναι για εσάς και το κόμμα σας το διακύβευμα;

Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών δεν είναι ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, αλλά ο κίνδυνος της ακινησίας, της θεσμικής και κοινωνικής παρακμής που μας καταδικάζει η τοξικότητα και ο άγονος ανταγωνισμός μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η κατάκτηση της εξουσίας.  Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασφαλίσει στους πολίτες την σταθερότητα και ταυτόχρονα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στη νέα γενιά να δημιουργήσει, ώστε να μην είμαστε μία χώρα χαμηλών προσδοκιών.

Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, κυρίως τα συστημικά ΜΜΕ. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επομένη των εκλογών. Το θέμα όμως είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε; Μια κυβέρνηση που χαϊδεύει τους ισχυρούς ή μια κυβέρνηση που θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού και του δημοσίου συμφέροντος.

Έχετε θέσει ως στόχο το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» που θα αποτελέσει και βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας ή όχι στην μετεκλογική συζήτηση με τα κόμματα. Πως ορίζετε αυτό το ποσοστό;

Ένα ισχυρό ποσοστό, το οποίο θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα από κανέναν.

Αναφέρετε επίσης ότι οποιαδήποτε συνεργασία θα προκύψει θα είναι αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων. Παρουσιάσατε τις προτεραιότητές σας. Ο κ. Τσίπρας επίσης το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» όπως το ονομάτισε και ο κ. Μητσοτάκης αντίστοιχα το πρόγραμμα της ΝΔ για την τετραετία 2023-2027. Εντοπίζετε κοινά σημεία; Όταν λέτε ούτε Μητοστάκης, ούτε Τσίπρας πόσο ρεαλιστικό θεωρείτε είναι να προκύψει κυβέρνηση και να μην οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές;

Οι κ. κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν είναι δυο ουδέτερα πρόσωπα, αλλά φέρουν τη φόρτιση της αποτίμησης των πολιτών για τα πεπραγμένα τους. Και οι δυο μαζί με τον κ. Βαρουφάκη στοιχήθηκαν στο αντιμνημόνιο καταψηφίζοντας τη δανειακή σύμβαση του 2010 για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία, που άφησε πίσω της η διακυβέρνηση Καραμανλή.

Στοχοποίησαν τον Ανδρέα Γεωργίου για τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και δεν του ζήτησαν ούτε μια συγγνώμη όταν δικαιώθηκε από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιτέθηκαν με τον ίδιο ζήλο στις ανεξάρτητες αρχές και τη δικαιοσύνη. Ο πρώτος συγκάλυψε τον ανιψιό του στην υπόθεση των υποκλοπών και ο δεύτερος έβαλε πλάτη στον καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο κολλητό του.

Και επειδή με ιντριγκάρετε με τον τίτλο «Συμβόλαιο για την Αλλαγή»: Η Αλλαγή δεν είναι απλά μια λέξη προς πάσα χρήση. Έχει περιεχόμενο με το οποίο αντιστοιχίζονται γενιές Ελλήνων, που με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ έκαναν πράξη τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως το ΑΣΕΠ και το ΕΣΥ, την ανοδική κοινωνική κινητικότητα με ευκαιρίες προκοπής στους πιο αδύναμους, την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Το έργο, η ιστορία και η κοινωνική ρίζα είναι αυτά, που κάνουν το ΠΑΣΟΚ να διαφέρει.

Πρόσφατα δηλώσατε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας. Ποιος θα κάνει δηλαδή πίσω; Εσείς ή κάποιο από τα άλλα κόμματα; Επίσης, θα μπορούσατε να μου προσδιορίσετε τα χαρακτηριστικά αυτού του τρίτου προσώπου που θα μπορούσε να βρεθεί στην θέση του πρωθυπουργού, όπως έχετε προτείνει;

Ό,τι έχω πει προεκλογικά, θα ισχύσει και μετεκλογικά. Με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό από την πρώτη Κυριακή θα έχουμε και πρόοδο και σταθερότητα. Προγραμματικές συγκλίσεις σημαίνει και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα επιβάλλω κανέναν. Θα συμφωνήσουμε. Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, για παράδειγμα, θα βάλουμε υπουργό Εξωτερικών κάποιον που προωθεί ως ιδέα τις “Πρέσπες του Αιγαίου”; Ή υπουργό Υγείας κάποιον, που δεν πιστεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Συνεχίζετε τον διμέτωπο αγώνα. Αποδίδει; Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο; Είναι οι εκλογές της 21ης Μαΐου ευκαιρία να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ ως πρωταγωνιστής και γιατί; Και πως απαντάτε σε Μητσοτάκη και Τσίπρα που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στους ψηφοφόρους σας, ώστε να ενισχυθούν τα κόμματά τους και να αποδυναμωθεί το δικό σας;

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει fake news για να «φοβίσει» τους κεντρώους ψηφοφόρους. Έφτασε στο σημείο να πει: “Φανταστείτε να είχα να συνεννοηθώ με τον Ανδρουλάκη για τον Έβρο”. Απευθύνεται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο στο ΠΑΣΟΚ που έχτισε τον φράχτη στον Έβρο και στήριξε τα εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Επί δύο εβδομάδες λασπολογούσε το ΠΑΣΟΚ ταυτίζοντάς το με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας αναρωτιέμαι πως θα εμπνεύσει το αντιδεξιό μέτωπο με τον κ. Αντώναρο και τα πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτιά του.

Απευθύνομαι λοιπόν σε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη πολίτη και τον καλώ να δυναμώσουμε μαζί τη δημοκρατική παράταξη. Εδώ είναι το σπίτι τους.

Εάν το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σε κυβέρνηση, τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών που θα θέλατε να εφαρμοστεί;

Πανηγυρίζει η Κυβέρνηση  ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από την ευρωπαϊκή.  Με διπλάσιο ρυθμό, όμως παράλληλα, μειώνεται η αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων. Με διπλάσιο ρυθμό αυξάνονται τα ενοίκια , οι απλήρωτοι λογαριασμοί, φτωχοποιούνται τα αδύναμα και μικρομεσαία νοικοκυριά και η νέα γενιά.

750.000 συνάνθρωποί μας εργάζονται με  μερική απασχόληση.  Σχεδόν το 40% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτατο μισθό, ακριβώς λόγω της διεύρυνσης των επισφαλών και ελαστικών μορφών εργασίας. 

Αυτές οι κοινωνικές ανισότητες απαιτούν ρεαλιστικές παρεμβάσεις. Ας μην τις βάλουμε στα κλισέ των «100 ημερών».

Παρουσίασα πρόσφατα δώδεκα προτεραιότητες για ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη. Πρωτεύουσα θέση έχει η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Σταχυολογώ την ενίσχυση του ΕΣΥ με το 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη δημιουργία δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λειτουργία κέντρων υγείας σε κάθε πόλη, ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα-ανθυγιεινά.

Πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη μείωση του κόστους ζωής άμεσα, με μείωση των φόρων στην εργασία και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Έχουμε έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ισχυρή Παιδεία με προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη των μαθησιακών κενών, έμφαση στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πιστοποίηση ξένης γλώσσας και υπολογιστή ως την Γ’  Γυμνασίου και την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και με βάση τον βαθμό, που συγκεντρώνει κάθε μαθητής, ως αποτέλεσμα γραπτών και προφορικών εξετάσεων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου στα μαθήματα της κατεύθυνσης και πανελλαδικής εξέτασης, που γίνεται με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Έτσι, το μέλλον του νέου δεν κρίνεται μόνο από μια εξέταση και επιπλέον αναβαθμίζεται το Λύκειο, που με το σημερινό σύστημα, υποκαθίσταται από τα φροντιστήρια.

Δίνετε έμφαση στην Νέα Γενιά. Παράλληλα, η καμπάνια σας ενόψει των εκλογών εστιάζει στους νέους ανθρώπους, έχει για πρωταγωνιστές νέους. Οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πολιτική. Τι μήνυμα τους στέλνετε και γιατί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η πατρίδα μας δεν θα είναι ποτέ ισχυρή, αν δεν σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά.

Εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια προτείνοντας 4ετη επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ για να προσληφθούν 50.000 νέοι άνεργοι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.  Δυνατότητα να ανοίξουν το δικό τους σπίτι δημιουργώντας μία δεξαμενή 150.000 κατοικιών προς ενοικίαση με φθηνό αντίτιμο είτε νεόδμητων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακαινισμένων με παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους.

Η στήριξη των νέων ζευγαριών είναι προτεραιότητα. Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Χορήγηση επιπλέον  μηνιαίου επιδόματος  200 ευρώ, για κάθε νέο παιδί που γεννιέται ως την ηλικία των 3 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια και ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας για τις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες.

Και πάνω απ’ όλα εμπέδωση της αξιοκρατίας παντού. Χωρίς αστερίσκους.

Στο debate των πολιτικών αρχηγών ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να ομολογεί ότι δεν αποτελείτε εθνικό κίνδυνο. Πως ακούσατε αυτή την παραδοχή έπειτα από δέκα μήνες, μήνες συγκάλυψης όπως συχνά λέτε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της ουσίας ομολόγησε ότι η παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ ήταν παράνομη. Σας θυμίζω ότι επί δέκα μήνες η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά συμπυκνώθηκε στο δίπτυχο: «νόμιμη παρακολούθηση αλλά πολιτικά εσφαλμένη».

Περιμένω λοιπόν από την ελληνική δικαιοσύνη να καλέσει την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου και τον πρώην Διοικητή, Παναγιώτη Κοντολέων, που υπέγραψαν την παρακολούθηση μου με το ψευδές αιτιολογικό του “εθνικού κινδύνου” καθώς  και όλους εκείνους, επιχειρηματίες ή πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να εμπλέκονται. Η δικαιοσύνη στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, είναι η μόνη αρμόδια να δείξει τον δρόμο.

Επιλέξατε η Α’ Θεσσαλονίκης να είναι η μια από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες θα είστε υποψήφιος; Γιατί έχει ενδιαφέρον για εσάς η συγκεκριμένη περιφέρεια;

Πιστεύω στη Βόρεια Ελλάδα  και τη Θεσσαλονίκη, στις δυνατότητές της, στους ανθρώπους της και αυτό ήθελα να υπογραμμίσω. Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων αν εκμεταλλευτούμε σωστά τη γεωστρατηγική της θέση διασυνδέοντάς την με τις γειτονικές χώρες.

 Η σημερινή πραγματικότητα, δυστυχώς , στερεί από τη χώρα ΑΕΠ, θέσεις εργασίας, πλούτο και αφαιρεί από τη δυνητική μας οικονομική εξωστρέφεια.

Αύριο, θα πραγματοποιήσετε την κεντρική ομιλία σας στη Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για την πόλη και ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβετε ενώπιον του κόσμου που θα βρεθεί εκεί για να σας ακούσει;

 H Θεσσαλονίκη υστερεί σε βασικές υποδομές με ευθύνη Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούν σχεδόν μια δεκαετία τώρα. Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι πρώτα και κύρια οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης, που είναι επί σειρά ετών σε απαράδεκτη κατάσταση. Ένας μονίμως προβληματικός ΟΑΣΘ χωρίς οχήματα και χωρίς οδηγούς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο συγκοινωνιακό έργο. Το μετρό έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ καθυστερήσεων ενώ οι απολύτως αναγκαίες επεκτάσεις του δυτικά και ανατολικά βρίσκονται στη σφαίρα του σχεδιασμού.

Η πόλη πλήρωσε δυσανάλογο κόστος στην πανδημία, χωρίς όμως τα νοσοκομεία της να ενισχυθούν εκ των υστέρων. Η ακύρωση της ανέγερσης δύο νέων νοσοκομείων που είχαν ωριμάσει ως project συνιστά πλήγμα. Και εκεί λοιπόν χρειάζεται μια σοβαρή επένδυση τόσο στον εκσυγχρονισμών των κτιριακών και των άλλων υποδομών όσο όμως και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πέραν αυτών θα μπορούσα να αναφέρω μια σειρά μεγάλων παρεμβάσεων που μπορούν να ενισχύσουν τη δυναμική της πρωτεύουσας της Μακεδονίας.

Το ενιαίο παραλιακό μέτωπο καρκινοβατεί, η απόδοση ορισμένων ανενεργών στρατοπέδων εντός αστικού ιστού θα μπορούσε να αυξήσει σε ανεκτά όρια τις αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο, βελτιώνοντας και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Τα δύο οικοσυστήματα της πόλης, Σέιχ Σου και Θερμαϊκός Κόλπος, δεν προστατεύονται επαρκώς ενώ σημαντικά έργα όπως η αντιπλημμυρική θωράκισή της έχουν μείνει πίσω. 


Πηγή

Leave a Reply