Ανακοίνωση Τομέα Εργασίας για την Εργατική Πρωτομαγιά – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

1η του Μάη. Ημέρα μνήμης της θυσίας των 200 Ελλήνων που δεν λύγισαν μπροστά  στο ναζισμό και ύψωσαν τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Θυσία που  παραμένει επίκαιρη δεκαετίες αργότερα με τον κίνδυνο του δήθεν ακροδεξιού  αντισυστημισμού να προσελκύει ακόμα ακροατήρια. 

1ητου Μάη. Ημέρα που τιμούμε τους αγώνες και τα οράματα της εργατικής τάξης,  των εργαζομένων διαχρονικά σε ολόκληρο τον κόσμο, για ισότητα, κοινωνική  δικαιοσύνη, ειρήνη και αξιοπρέπεια. Ημέρα που γιορτάζουμε με έργα τους  ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. 

1ητου Μάη 2023. Η θέση των εργαζομένων στην χώρα μας επιδεινώθηκε την 4ετία  της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είναι μόνο η μείωση του εισοδήματός τους κατά  7,5% ελέω φορολογίας και απουσίας ουσιαστικών μέτρων στήριξης του  οικογενειακού εισοδήματος των μισθωτών, αλλά και η σημαντική αύξηση του δείκτη  εισοδηματικών ανισοτήτων σε ποσοστά πολύ κοντά σε αυτά της περιόδου της κρίσης  (32,4% για το 2020 έναντι 33,1% του 2010). Οι θέσεις εργασίας για τους νέους στην  χώρα μας μειώθηκαν αντί να αυξηθούν, αποτέλεσμα τόσο του brain drain όσο όμως  και του πολύ υψηλού ποσοστού κατασπατάλησης δυνατοτήτων (brain waste) που  παρουσιάζει η χώρα (32%). Περίπου ένας στους τρεις νέους είναι άνεργοι, ενώ στις  ηλικίες 25-29 καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνια ανέργων, στα  οποία η Ελλάδα κατέχει άλλωστε και μια ακόμα θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά. Οι  εργασιακές προοπτικές για την νεολαία της περιφέρειας, ειδικά στην Μακεδονία, την  Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα επιδεινώθηκαν περαιτέρω τα τελευταία χρόνια.  

Οι εργαζόμενοι όμως την περασμένη 4ετία, μετά τις απώλειες που υπέστησαν κατά  τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, απώλεσαν το σημαντικό προστατευτικό δίκτυ  ενίσχυσης της διαπραγματευτικής του θέσης, το νόμο πλαίσιο 1264/82 του ΠΑΣΟΚ. Η  αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα οπισθοχώρησης σε σχέση  με τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και τις απαιτήσεις που παρουσιάζει η εποχή των  διαρκών κρίσεων. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ είναι ορατά, στην απόλυτη  ευελιξία, στους χαμηλούς μισθούς, στον εξοβελισμό του κοινωνικού διαλόγου, στην απόλυτη ευελιξία των ωραρίων, στην εργασιακή εβδομάδα των 9 και 10 ημερών, στις απλήρωτες υπερωρίες και στη διαρκή κατάσταση επαγρύπνησης των εργαζομένων. Είναι αυτή, η εργασιακή πραγματικότητα που απομακρύνει τους νέους από την χώρα  και δημιουργεί μια ασφυκτική πραγματικότητα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. 

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπήρξε το μοναδικό κόμμα που κατάφερε να επιτύχει την  ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας όλων των μισθωτών στην χώρα, μέσα από  ευρύτερες συναινέσεις και με συνολικές πολιτικές μακράς πνοής.  Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι αυτό που θα καταφέρει και πάλι μέσα από το  συνολικό πρόγραμμά του για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής  οικονομίας να κάνει την μεγάλη Αλλαγή και πάλι δυνατή. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου,  οι πραγματικοί νικητές θα είναι οι γενιές του παρασκηνίου, οι μη προνομιούχοι της  νέας εποχής, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που θα μπορέσουν με αξιοπρέπεια,  σεβασμό και δύναμη να ξανασχεδιάσουν με αισιοδοξία το μέλλον τους.


Πηγή

Leave a Reply