Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του δικτύου δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των Γυναικών

Ανακοίνωση Τομέα Ισότητας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ασκώντας ουσιαστικές πολιτικές για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, ίδρυσε το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), το οποίο περιλαμβάνει σήμερα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών,19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους υποστηρίζοντας αδιάκοπα εδώ και δώδεκα συναπτά έτη γυναίκες επιζώσες έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων. Ωστόσο, το 2023 αποτελεί έτος ολοκλήρωσης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 για το σύνολο των δομών του δικτύου με τις συμβάσεις της πλειονότητας των εργαζομένων να λήγουν στις 30-6-2023 (ενώ σε άλλες περιπτώσεις στις 30-9-2023).Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου του Παρατηρητήριου, οργανικής δομής της ΓΓΔΟΠΙΦ. 

Τρεις μήνες όμως πριν τη λήξη των συμβάσεων και τρεις μέρες πριν κλείσει η Βουλή, οι Δομές, το Παρατηρητήριο και το προσωπικό που τα στελεχώνει, δε λαμβάνουν απολύτως καμία διασφάλιση για τη συνέχιση του έργου τους, με την απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Οι προφορικές δεσμεύσεις περί «ένταξης των δομών σε νέο ΕΣΠΑ» στις οποίες είχε επιδοθεί η κ. Συρεγγέλα το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύονται ψευδείς καθώς ούτε στη χθεσινή ψηφισθείσα τροπολογία αναφορικά με την παράταση των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+), της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 συμπεριλήφθηκαν οι Δομές του Δικτύου και το Παρατηρητήριο . Πρακτικά, η παράλειψη αυτή θέτει σε προφανή κίνδυνο τις συμβάσεις των εργαζομένων καθώς στην πλειονότητα των δομών οι συμβάσεις λήγουν σε τρείς μήνες.

Κατά τη διάρκεια  της θητείας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, δεν ασκήθηκε καμία ουσιαστική πολιτική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας καθώς και της υποστήριξης των θυμάτων της. Ο κ. Μητσοτάκης, μόλις πριν λίγες μέρες με επικοινωνιακές κραυγές έλεγε «ποτέ ξανά γυναίκες θύματα βίας» και σήμερα με την υπογραφή της κ. Συρεγγέλα απειλείται η λειτουργία όλων των δομών, που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, και επί χρόνια υποστηρίζουν τις κακοποιημένες γυναίκες.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απαιτεί την άμεση νομοθετική ρύθμιση πριν το κλείσιμο της Βουλής, που θα διασφαλίζει τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Δικτύου Δομών και του Παρατηρητηρίου καθώς και των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.


Πηγή

Leave a Reply