Δήλωση Γιώργου Φραγγίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Δήλωση Γιώργου Φραγγίδη, Υπεύθυνου ΚΤΕ Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η 7η Απριλίου είναι η ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (ΠΗΥ), μια ημερομηνία συμβολική, αφού στις 7 Απριλίου 1948 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).  

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής ΠΗΥ είναι «Υγεία για Όλους» και έχει ένα ιδιαίτερο νόημα. Δηλώνει την ανάγκη διαρκούς συνεργασίας και αλληλεγγύης των ανθρώπινων κοινωνιών, με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων στην υγεία και την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως τόπο διαμονής, χρώμα, φυλή, φύλο, ηλικία, οικονομική κατάσταση. 

Δυστυχώς, σήμερα ανά τον κόσμο παρατηρούνται τεράστιες ανισότητες σε επίπεδο πρόληψης, διάγνωσης και πρόσβασης σε αποτελεσματική θεραπεία, οι οποίες υποβαθμίζουν την υγεία και αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την ευημερία των λαών. Είναι κοινά παραδεκτό, ότι η οικονομική κατάσταση συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία είτε μιλάμε για ανθρώπους είτε για κράτη, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η γεωγραφική θέση, τόσο για την νοσηρότητα όσο και για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Στη χώρα μας, η πανδημία ήταν αποκαλυπτική εκτός από τις οικονομικές και για τις γεωγραφικές ανισότητες. Τα περιφερειακά νοσοκομεία εμφανίζουν τεράστιες αδυναμίες κάλυψης των υγειονομικών αναγκών, οι κάτοικοι των απομακρυσμένων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών έχουν ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας υπολείπεται κατά πολύ εκείνων του κέντρου. 

Η πανδημία ήταν αποκαλυπτική και σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ανισότητες  στην υγεία, με ηχηρότερο παράδειγμα την άνιση και καθυστερημένη πρόσβαση της αφρικανικής ηπείρου στον εμβολιασμό, σε σχέση με τις χώρες της Δύσης. Ταυτόχρονα όμως έγινε αντιληπτό από όλους, ότι η ασθένεια δεν περιορίζεται εντός συνόρων και οι συνέπειές της είναι κοινές.    

Η παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται να επιδεικνύει αλληλεγγύη και να συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα, επιστημονικό, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, ώστε να μετουσιώνει σε πράξη το πάντα επίκαιρο μήνυμα «Υγεία για Όλους». 

Μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά αλλά και την ενδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος στην υγεία και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο δυνατό και πιο υγιή.


Πηγή

Leave a Reply