Τι ισχύει για τους βουλευτές αν γίνουν δεύτερες εκλογές

Ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση (28.3.2023) του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Στην περίπτωση διεξαγωγής επαναληπτικών, αυτές θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου 2023

Η Βουλή θα κλείσει τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023 για τις πασχαλινές διακοπές,

Ως εκ τούτου την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα θα γίνουν η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών

Εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και διεξαχθούν και δεύτερες εκλογές, με επικρατέστερη ημερομηνία την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, θα προηγηθούν οι εξής διαδικασίες:

– Διερευνητικές εντολές αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές
– Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
– Ορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού
– Ορκωμοσία της νέας Βουλής
– Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών

 

 

 

Αναλυτικά:

Εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε από την κάλπη, ούτε από κάποια συνεργασία του πρώτου κόμματος με κάποια από τα υπόλοιπα που θα έχουν ποσοστό τουλάχιστον 3% πανελλαδικά, αλλά ούτε και από τις διερευνητικές εντολές που θα ακολουθήσουν, τότε βάσει του Συντάγματος θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διεξάγει τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί το πιθανότερο τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 και την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν. Αμέσως μετά θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του Σώματος και τους αντιπροέδρους.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα εμφανιστεί στην Ολομέλεια για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης εξαιτίας της ειδικής αποστολής που θα έχει να διεξάγει τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου.

Ως εκ τούτου θα υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το διάταγμα περί διάλυσης της Βουλής και οι βουλευτές θα ξεκινήσουν εκ νέου τον προεκλογικό τους αγώνα με στόχο να επανεκλεγούν.

Στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου, οι εκλογείς θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους, οι οποίοι θα εκλεγούν βάσει της λίστας που θα έχουν καταρτίσει οι πρόεδροι των κομμάτων. Παραδοσιακά οι πρόεδροι των κομμάτων τηρούν τη σειρά σταυροδοσίας της πρώτης κάλπης

 

Μάθε που ψηφίζεις στις Εκλογές 2023

από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης

 

 

 


Πηγή

Leave a Reply