Συμμετοχή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Δικαιοσύνη για το παιδί μέσω πρόληψης και αποκατάστασης»

Στο ευρωπαϊκό συνέδριο “Δικαιοσύνη για το Παιδί μέσω Πρόληψης και Αποκατάστασης”, συμμετείχαν η Ελένη Χρονοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και η Έφη Μπεκου, Γραμματέας του Τομέα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Διοργανώθηκε θεσμική συζήτηση παρουσία του του Benoit Van Keirsbilck,  Εκπροσώπου της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

Η Ελένη Χρονοπούλου και η Έφη Μπέκου σημείωσαν κατά τις παρεμβάσεις τους:

– Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση υποθέσεων που αφορούν στα κακοποιημένα παιδιά. Διαφορετικά Υπουργεία καλύπτουν διαφορετικά στάδια και πτυχές της εκάστοτε υπόθεσης.

– Παρατηρούμε τελευταία ανησυχητικά περιστατικά εις βάρος κακοποιημένων παιδιών όπως την αποκάλυψη των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους από Υφυπουργούς και δημοσιογράφους (παράδειγμα 12χρονης).

– Είναι εξαιρετικής σημασίας εκτός από το σωστό και σαφές νομοθετικό πλαίσιο να υπάρχει εφαρμογή των νόμων, να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

-Το πιο σημαντικό για ένα παιδί που έχει υποστεί κακοποίηση είναι η άμεση παροχή ενός ασφαλούς μέρους στο οποίο θα μπορεί να λάβει την σωστή φροντίδα από κατηρτισμένους και εκπαιδευμένους επαγγελματίες. 

– Οι προτάσεις μας βασίζονται στην αντίληψη ότι τα παιδιά είναι άτομα αυτοτελή με βούληση, γνώμη και συναισθήματα και όχι ένα παρακολούθημα των ενηλίκων. Παράλληλα είναι εναρμονισμένες με τις πρόσφατες συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

– Προτείνουμε μία νέα εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει ένα κέντρο πρόληψης σε κάθε δήμο (μόνιμο πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ώστε κάθε παιδί να μπορεί να λάβει άμεση φροντίδα (κατ’ οίκον διάγνωση, φροντίδα από κοινωνικούς λειτουργούς) καθώς και τη δημιουργία ενός αυτοτελούς Συνηγόρου για το παιδί. 

– Για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής  η παιδική προστασία αποτελεί τον ακρογωνιαίο πυλώνα της σοσιαλδημοκρατίας και ενός πολιτικού προγράμματος για την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των πολλαπλών  διακρίσεων  με θύματα τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. 

– Τέλος, θεωρούμε τις συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού μία ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι.


Πηγή

Leave a Reply