Ρυθμός Επικαιότητας 31.03.2023 – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ν. Ανδρουλάκης: Η ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάπτυξη της προσωρινής και μερικής απασχόλησης

Στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για μία ανάπτυξη μακροπρόθεσμης ευημερίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο STAR FORUM. «Η ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάπτυξη της προσωρινής και μερικής απασχόλησης», είπε για το οικονομικό μοντέλο της Κυβέρνησης, αντιτείνοντας πως «εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, που δεν θα είναι αυτό της μερικής απασχόλησης. Αλλά θα είναι ανάπτυξη μακροπρόθεσμης ευημερίας». Έθεσε τις εξής προτεραιότητες:

-Τη διοχέτευση 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ισχυρή πρωτοβάθμια υγεία, 

-150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέα ζευγάρια, φοιτητές με κοινωνικά κριτήρια 

-και έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης με κριτήρια θέσεων εργασίας και συνεργείων. 

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει η πατριωτική παράταξη εμπόδιο στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. «Δεν μπορεί τα funds να εκβιάζουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, χιλιάδες δανειολήπτες, επειδή ο κ. Τσίπρας που υποσχόταν σεισάχθεια, τα παρέδωσε στα κοράκια των funds και σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς κριτήρια στο τραπέζι», σημείωσε.

Φράχτης Έβρου

Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε στη διαρκή προσπάθεια διχασμού του ελληνικού λαού, με ερωτήματα του τύπου «είστε υπέρ ή κατά» της πανεπιστημιακής αστυνομίας ή του φράχτη στον Έβρο. Σημείωσε πως ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή που ξεκίνησε να οικοδομεί τον φράχτη. «Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο και στη θάλασσα. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια, προσπαθώντας να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εκτεθεί από μόνος του βέβαια», επισήμανε. Στον αντίποδα, αυτοί που του χτυπούν την πλάτη, «οι αυστριακοί συνοδοιπόροι του στο Λαϊκό Κόμμα, είναι εκείνοι που του λένε μπράβο για τον φράχτη, αλλά έχουν βάλει βέτο για να μην υπάρξει η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ώστε να φύγει το βάρος από την πρώτη χώρα εισδοχής δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», ανέφερε, διερωτώμενος γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει ότι τέσσερα χρόνια ως Πρωθυπουργός δεν έθεσε ποτέ θέμα στην πολιτική του ομάδα ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Διότι η ευρωπαϊκή Δεξιά θα του πει “δεν το συζητώ αυτό”. Εμείς λοιπόν ως Σοσιαλδημοκράτες λέμε “ναι” στη φύλαξη των συνόρων, αλλά “ναι” και στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε για όποιον μπαίνει στην Ευρώπη να μην έχει η πρώτη χώρα την ευθύνη. Να την έχει το σύνολο της ΕΕ. Άρα, η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο της ΕΕ», ξεκαθάρισε.

Μετεκλογικό τοπίο

Ως προς την «απόχρωση» του μετεκλογικού τοπίου, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν χρώματα ιστορικά, τα οποία μπορεί κάποια χρόνια να μην έχουν πάρει πρωτάθλημα, αλλά έχουν βαριές φανέλες», προσφέροντας ως δώρο στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμόπουλο μία καταπράσινη φανέλα του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε ότι «μπορούν να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας», με το κάθε κόμμα να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τη δύναμή του. «Γι’ αυτό λέω στον ελληνικό λαό, δώστε μας ένα ισχυρό ποσοστό για να διαπραγματευτούμε από μια θέση, η οποία να μπορεί να εγγυηθεί όσα λέμε προεκλογικά», εξήγησε. Αντιπαρέβαλε τις κυβερνήσεις συνεργασίας με τον τρόπο που άσκησαν την εξουσία τόσο η μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έφερε, αρχικά, ως παραδείγματα το δημοψήφισμα του 2015 και τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που οδήγησε στην καταδίκη του κ. Παππά με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, ρωτώντας εάν αυτά θα είχαν γίνει εάν υπήρχε προγραμματική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο σοβαρό κόμμα και όχι μόνο συμπληρώματα εξουσίας, όπως έγινε με τον Καμμένο. Και συνέχισε: «Θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης και το σύστημα του Μαξίμου να κάνουν υποκλοπές και να μην οδηγούνται στη δικαιοσύνη οι πρωταγωνιστές όπως ο ανιψιός του, ο διοικητής της ΕΥΠ, η εισαγγελέας Βλάχου, οι επιχειρηματίες με το Predator; Θα γίνονταν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας όλα αυτά; Όχι», καθώς υπάρχει εσωτερικός έλεγχος, θεσμικά αντίβαρα και όχι η αλαζονεία ενός δήθεν επιτελικού κράτους που είναι ο Μητσοτάκης και η παρέα του ή ο Τσίπρας και η παρέα του. «Για μένα, λοιπόν, οι κυβερνήσεις συνεργασίας προγραμματικού περιεχομένου, με σεβασμό στους θεσμούς, με πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και προοπτικής στον ελληνικό λαό» κατέληξε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μετεκλογικές συνεργασίες: Τα πεπραγμένα Τσίπρα και Μητσοτάκη έβλαψαν τη χώρα

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η προγραμματική σύγκλιση, και όχι τα πρόσωπα, είναι απολύτως απαραίτητη για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ζητάμε ένα ισχυρό ποσοστό από τον ελληνικό λαό για να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουμε τις πολιτικές προτεραιότητες μίας κυβέρνησης. Εφόσον επιτευχθούν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις, τότε θα συζητήσουμε τα πρόσωπα. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κυβερνήσει από τέσσερα χρόνια ο καθένας, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και τα πεπραγμένα τους έβλαψαν την χώρα. Δοκιμάστηκαν και έχουν αποτύχει. Δεν μπορούν λοιπόν να είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν την προγραμματική συμφωνία και θα εκφράσουν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Όσο για την αναφορά του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, που υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε τα «χέρια του λυμένα» ως Πρωθυπουργός σε αυτοδύναμη κυβέρνηση για να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις, αναρωτιόμαστε είχε τα χέρια του λυμένα για να στήσει στο Μέγαρο Μαξίμου ένα παρακράτος που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα της χώρας; Ήθελε δηλαδή τα χέρια του λυμένα έτσι ώστε στο τέλος του 2022 μόνο 68 εταιρείες να πάρουν χρηματοδότηση 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν πραγματικά ανάγκη γιατί είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, για να κάνει 9,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις και για να πλουτίσουν 4-5 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να επιβάλει πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος. Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα πρέπει να συνεχίσουμε με μονοκομματικές κυβερνήσεις που θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη ή θα πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ  

Δηλώσεις Μητσοτάκη: Ούτε βολικός εταίρος, ούτε συμπλήρωμα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ούτε βολικός εταίρος ούτε συμπλήρωμα κανενός και γίνεται πια ευδιάκριτο. Από τη στιγμή που φαίνεται ότι και το εννοούμε και το πιστεύουμε, τα συστήματα Μητσοτάκη και Τσίπρα αρχίζουν να ανησυχούν και να κλονίζονται. Η αγωνία τους καθρεφτίζεται στην τοξικότητα που σπέρνουν στον δημόσιο διάλογο. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στον ελληνικό λαό. Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί «τερατογένεσης» και η επιμονή του να αναφέρεται στον κ. Βαρουφάκη αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Προφανώς θέλει να στήσει ένα αφήγημα, το οποίο εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό του και πρέπει – για να υπηρετηθεί – να έχει και μεγάλες δόσεις παραπληροφόρησης και fake news. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι με τον κ. Βαρουφάκη δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε γιατί είναι ένας οπαδός της δραχμής, έχει παίξει με αυτό κι έχει οδηγήσει τη χώρα σε ένα μνημόνιο.

Περισσότερα ΕΔΩ

Αναφορές Ρουσόπουλου: Δεύτερη εκλογική αναμέτρηση συνιστά αναίρεση της λαϊκής βούλησης

Ως προς την αποστροφή του κ. Ρουσόπουλου «τι πιο δημοκρατικό από εκλογές», κάθε εκλογική αναμέτρηση συνιστά αναίρεση της προηγούμενης βούλησης του λαού. Είναι σαν να λέμε «δεν τα είπατε καλά, να τα ξαναπούμε». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ανακοίνωσε τελείως αντιθεσμικά και ημερομηνία δεύτερων εκλογών. Τι είναι αυτό ακριβώς; Είναι σαν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό με poll position τις πρώτες εκλογές ή σαν κατατακτήριες; Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προσφέρει τη σταθερότητα στη χώρα σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Εστίαση: Τα σοβαρά προβλήματα δεν λύνονται με ημίμετρα

Η εστίαση, μετά τα σοβαρά πλήγματα που δέχθηκε κατά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, είναι σήμερα αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις, την  αβεβαιότητα και την αδιαφορία της κυβέρνησης. Ο κλάδος που παρέχει εργασία σε σχεδόν 250.000 εργαζόμενους -δηλαδή πάνω από το 10% του συνόλου των εργαζομένων- και συνεισφέρει ετησίως περίπου 10 δισ. ευρώ στο εθνικό ΑΕΠ, αγωνίζεται ακόμη και σήμερα να «ανασάνει». Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε σωρευτικά κατά 42% σε μόλις 12 μήνες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα τελευταία 4 χρόνια, αγνόησε όλες τις εκκλήσεις των φορέων του κλάδου. Προχώρησε σε ημίμετρα, που κρίθηκαν σχεδόν ή τελείως ανεπαρκή από όλους τους εμπλεκόμενους, αφού ούτε τη ρευστότητα τόνωσαν, ούτε ελάφρυναν τις ήδη βεβαρυμένες με υποχρεώσεις επιχειρήσεις. Επίσης, η έλλειψη προσωπικού προκαλεί μεγάλη ανησυχία ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περίπου 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης παρουσιάζουν κενές θέσεις εργασίας για όλες τις ειδικότητες. Χρειάζεται μια στέρεα πολιτική για την εστίαση, υποβοηθούμενη από στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα που θα διευκολύνουν ουσιαστικά τους επιχειρηματίες. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και καιρό:

  • μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας,
  • άμεση επανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις εστίασης, που σήμερα αποκλείονται, όπως και προς τις λοιπές ΜμΕ, ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζόμενων τους, επιτρέποντάς  τους να μετασχηματίσουν τις εταιρείες τους σε ανταγωνιστική βάση,
  • κρατική παρέμβαση προς τις διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να χαλαρώσουν τα πολύ αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και να χρηματοδοτήσουν τις εταιρίες εστίασης,
  • αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθούν οι συνέργειες μεταξύ των ΜμΕ και όχι οι εξαγορές τους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Περισσότερα ΕΔΩ


Πηγή

Leave a Reply