Η απόφαση της Κυβέρνησης να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ αρμοδιότητες “αρχής σχεδιασμού” για τους λιμένες της Μυτιλήνης, Χαλκίδας και Κύμης, αποτελεί μια καθόλα αρνητική και ιδιαίτερα ανησυχητική πρωτοβουλία

Ανακοίνωση Δημήτρη Διαμαντίδη, Γραμματέα Τομέα Ναυτιλίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), αρμοδιότητες «αρχής σχεδιασμού» για τους λιμένες της Μυτιλήνης, Χαλκίδας και Κύμης αποτελεί μια καθόλα αρνητική και ιδιαίτερα ανησυχητική πρωτοβουλία.

Πρόκειται μια επιλογή καθ’όλα υποτιμητική για το ρόλο των τοπικών φορέων διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων ως αρμόδια όργανα για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη των λιμένων.

Πρόκειται επίσης για μία επίθεση στις δομές, το ρόλο και το προσωπικό του ΥΝΑΝΠ, ως εθνικό εποπτικό φορέα της λιμενικής πολιτικής.

Τα δε κίνητρα της επιλογής παραμένουν ακατανόητα, καθώς το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το ΤΑΙΠΕΔ από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα είναι να ιδιωτικοποιήσει με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ τις «αρχές σχεδιασμού» σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, και λίγες ημέρες πριν, με τις ευλογίες της ΝΔ, να ιδιωτικοποιήσει την «αρχή σχεδιασμού» στην Ηγουμενίτσα.

Η σημερινή κυβέρνηση πορεύτηκε τέσσερα χρόνια χωρίς καμία πολιτική για την ανάπτυξη των περιφερειακών λιμένων της χώρας. Σήμερα επιλέγει να υπονομεύσει τόσο την ανάπτυξη και συμβολή των λιμένων στην οικονομία, όσο και τη λειτουργία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Καλούμε την ΝΔ να σταματήσει τις καταστροφικές πρωτοβουλίες ‘της τελευταίας στιγμής» και να αφήσει την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά της εκλογές να προχωρήσει σε αυτό που δεν έκαναν οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις, την χάραξη μιας ολοκληρωμένης λιμενικής πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερό στην επιλογή για ισχυρές δημόσιες αρχές διοίκησης των λιμένων της χώρας, με ενίσχυση της ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών και στα πλαίσια αυτά αγωνίζεται για να γίνει πραγματικότητα η αναγκαία μεταρρύθμιση του Ελληνικού λιμενικού συστήματος.


Πηγή

Leave a Reply