«Επιδιώκουμε ανατροπή των αδιεξόδων, με ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και αποδοκιμασία δύο μοντέλων που απέτυχαν»

Στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 – 105,8 μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, ο Δ. Μάντζος τόνισε πως «δεν είναι μόνο προσβλητικά προς ένα πρόσωπο, αλλά αποτελούν μια θεσμική επίθεση απέναντι σε ένα κόμμα το οποίο αρθρώνει σοβαρό μεταρρυθμιστικό και όχι ισοπεδωτικό λόγο. Ένα κόμμα που δεν λέει “φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς να τα κάνουμε όλα σωστά”. Μιλάει ευρωπαϊκά, νηφάλια, μεταρρυθμιστικά, συμβιωτικά κai συναινετικά. Και αυτό το κόμμα το δείχνουν όλοι με το δάχτυλο και του επιτίθενται».

Εκτίμησε πως το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις σήμερα, ιδίως από την πλευρά της ΝΔ, «φαίνεται ότι έχει να κάνει με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών. Μιλάμε πολλούς μήνες τώρα για την ανάγκη συναινέσεων και συγκλίσεων, για αλλαγή πολιτικού προσωπικού και πολιτικού παραδείγματος. Άρα το ότι κάποιοι μας ακούν τώρα και σοκάρονται έχει να κάνει μάλλον με τη δική τους πολιτική τοποθέτηση». 

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «δεν είναι μπλόφα και τακτικισμός, αλλά σοβαρή θέση. Την εννοούμε, την πιστεύουμε και έχουμε απόλυτη συναίσθηση της σοβαρότητας των δηλώσεών μας. Για αυτό και καλούμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Διότι, τόσο το Σύνταγμά μας περιγράφει ακριβώς τις διαδικασίες, όσο κυρίως η ιστορική κοινωνική συγκυρία, η οργή και ο θυμός εκεί έξω, μετά την τραγωδία αλλά και τις πολλές και επάλληλες κρίσεις, επιβάλλουν αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και ακολοθούμενων πολιτικών. Άρα, θα πρέπει να λάβουμε όλοι το μήνυμα. Δεν μπορεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε, στη συνέχεια, τα τρία αδιαίρετα και διαδοχικά βήματα που το κόμμα ζητά να ακολουθηθούν μετά τις εκλογές:

«Αρχικά, η αποτύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας και ο νέος πολιτικός συσχετισμός. Εάν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, αυτό μετουσιώνεται για εμάς σε ισχυρή εντολή για να πάμε στο επόμενο βήμα.

Εάν έχει επιδοκιμαστεί με ισχυρή εντολή το δικό μας προγραμματικό πλαίσιο και παράλληλα έχουν αποδοκιμαστεί τα άλλα δύο, με ισχυρή υποχώρηση των ποσοστών τους, θα επιδιώξουμε να επιτύχουμε συναινέσεις, συγκλίσεις πάνω στις δικές μας προγραμματικές θέσεις.

Αν επιτευχθεί και αυτό, όλοι μαζί θα αναζητήσουμε και θα εξεύρουμε τα κατάλληλα πρόσωπα που, όχι μόνο θα εγγυηθούν, αλλά και θα εφαρμόσουν στην πράξη τις νέες πολιτικές και το νέο πολιτικό ήθος. Πρόσωπα όπως ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας τα οποία εφάρμοσαν κλειστά συγκεντρωτικά μοντέλα εξουσίας και διεύρυναν ανισότητες και αδιέξοδα, δεν μπορούν να σηματοδοτήσουν αυτήν τη νέα πολιτική πραγματικότητα».

Ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε ότι «η ανάγκη να συμφωνήσουμε στο πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος είναι πιο ισχυρή από το ποιος θα τον κυβερνήσει. Είναι πρώιμο και θα ήταν περιφρονητικό για τη λαϊκή ετυμηγορία, ένα κόμμα να συζητούσε και να επέβαλλε πρόσωπα στους πολίτες πριν καν αυτοί εκφραστούν στην κάλπη. Τόσο το πρόγραμμα όσο και τα πρόσωπα είναι αποτέλεσμα επιλογής του λαού και προγραμματικών συγκλίσεων και συναινέσεων. Το μόνο δεδομένο είναι η συνταγματική μηχανική. Ότι δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα έχει στα χέρια του μια διερευνητική εντολή την οποία θα τη σεβαστεί απολύτως».

Θέλησε, παράλληλα, να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με μία «νομικιστική σπέκουλα από την πλευρά της ΝΔ» ως προς το Σύνταγμα και τις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να διαβάσουν το άρθρο 37 του Συντάγματος και να δουν ακριβώς ποια είναι η διαδικασία των κυβερνητικών εντολών. Δεν υπάρχει πουθενά σημείο που να λέει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος που δεν έχει αυτοδυναμία πρέπει να είναι πρωθυπουργός» προσθέτοντας ότι «πλέον δεν αρκεί μόνο ο αρχηγός. Μιλάμε για πολιτικές, οι οποίες πρέπει σε ένα μείγμα να οδηγήσουν στην υπεράσπιση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ».

Ερωτηθείς για το αδιέξοδο που πιθανώς προκληθεί σε περίπτωση άρνησης των υπόλοιπων κομμάτων στους όρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Δ. Μάντζος εκτίμησε ότι «ζούμε ήδη σε πολιτικό αδιέξοδο, με αποσταθεροποίηση, με επιθέσεις στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία, με αποδεδειγμένη πια εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους, των μεταφορών και των υποδομών, με κομματοκρατία στο κράτος, με ευνοιοκρατία. Αυτά δεν μπορούμε να τα διαιωνίζουμε και να τα κρατούμε όρθια στο όνομα μιας οποιασδήποτε κυβερνησιμότητας. 

Εμείς δεν θέλουμε στασιμότητα, δεν θέλουμε διαιώνιση των αδιεξόδων. Θέλουμε σταθερότητα χωρίς στασιμότητα. Επιδιώκουμε ανατροπή των αδιεξόδων. Αν η ανατροπή αυτή περνά μέσα από μία ισχυρή λαϊκή εντολή, ναι, θα τη διεκδικήσουμε και θα τη ζητήσουμε από τους πολίτες όσες εκλογές και αν γίνουν».

«Ήμαστε και το 2015-19 και το 2019-2023 απέναντι στα παιχνίδια με τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Έχουμε ως προσόν μας την αξιοπιστία και τη συνέχεια. Απέναντί μας έχουμε δύο μοντέλα τα οποία πρέπει να αποδοκιμαστούν στην κάλπη. Αν αυτό συμβεί μέσα από την ενίσχυση των δικών μας πολιτικών δυνάμεων, αυτά θεωρούμε ότι είναι καλά νέα για την πατρίδα μας και τον λαό», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Πηγή

Leave a Reply