Ανακοίνωση Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής για το άρθρο 162 του προτεινόμενου Κώδικα Μετανάστευσης

Η κυβέρνηση, με ένα άρθρο κι ένα νόμο, θέτει μόνιμα σε καθεστώς παράτυπου μετανάστη εκατοντάδες πρώην ασυνόδευτα ανήλικα (που έχουν ενηλικιωθεί) και παιδιά μεταναστων, που έχουν γεννηθεί ή/και φοιτήσει στην ελληνική εκπαίδευση.

Αθετεί μια υπόσχεση της για τα ασυνόδευτα και καταργεί, ουσιαστικά, την ειδική άδεια που είχε θεσπιστεί το 2014 για να διασφαλιστεί το καθεστώς νομιμότητας των νέων της «δεύτερης γενιάς». 

Το άρθρο 162 του προτεινόμενου Κώδικα εισάγει νέο τύπο άδειας διαμονής δεκαετούς διαρκείας που απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε πρώην ασυνόδευτα ανήλικα που πλέον έχουν ενηλικιωθεί και στη «δεύτερη γενιά». 

Προϋπόθεση απόκτησης αυτής της νέας άδειας είναι η κατοχή άλλου τύπου άδειας. Αν οι ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη άδεια διαμονής, δεν θα χρειαζόταν να ρυθμιστεί το ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση του αρμόδιου υπουργείου στο Ζάππειο είχε πει πως θα λύσει το πρόβλημα. Πολλοί θυμόμαστε τον επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει την περίπτωση του μαθητή Σαϊντού. Η ανακολουθία είναι προφανής. 

Όσον αφορά τη «δεύτερη γενιά», ένα ποσοστό εκπίπτει της νομιμότητας επειδή οι γονείς του δεν μπορούν να ανανεώσουν, για διάφορους λόγους, τις άδειες τους. Το ισχύον σύστημα επιτρέπει το αυτονόητο. Να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη ζωή στη χώρα που γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν. 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει και άλλες, ισχυρές, διαφωνίες για τον προτεινόμενο Κώδικα Μετανάστευσης. Με πολλές από τις διατάξεις του δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κύματος αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, που θα ζουν στην αφάνεια, και ειδικά νέων ανθρώπων που η χώρα μας τους έχει σπουδάσει και τους έχει παράσχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου.

Θέτουμε , κατά προτεραιότητα και πριν το τέλος της διαβούλευσης, ζήτημα απόσυρσης του άρθρου 162 γιατί η νομοθέτηση του θα είναι συνάμα παράλογη και αξιακά απαράδεκτη. 

Είναι απαράδεκτο και ντροπιαστικό για τη χώρα.


Πηγή

Leave a Reply