«Ο ΣΥΡΙΖΑ καρτελοποίησε την ενέργεια και η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει με καρτελοποίηση στα τρόφιμα»

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, σήμερα στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6»:

Για την ακρίβεια: Τα θέματα είναι απλά εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθούν. Το κόστος ενέργειας για παράδειγμα όταν αυξάνεται, αυξάνει παράλληλα όλες τις άλλες τιμές (προϊόντα, μεταφορικά κτλ).  Το χρηματιστήριο ενέργειας, που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το λόμπι του φυσικού αερίου της Ευρώπης, τη Γερμανία και τη Ρωσία και συνεχίζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, ορίζει ως μέση τιμή ενέργειας για τον καταναλωτή τη μέση τιμή φυσικού αερίου. Αυτό οδήγησε μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας σε μεγάλη αύξηση της τιμής ενέργειας. Γιατί δεν θέλησε κανένα από τα άλλα κόμματα να ακολουθήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας; Η απάντηση είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν βοηθήσει κατά καιρούς τα δύο μεγάλα κόμματα. Τώρα αυτές οι εταιρείες αφήνονται να αισχροκερδούν, ενώ είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μια εβδομάδα ανοιχτή τη Βουλή, στο τέλος της προηγούμενης τετραετίας, προκειμένου να μετατρέψει το κακούργημα σε πλημμέλημα για πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα.

Τα καύσιμα διεθνώς έχουν μια μείωση αλλά η τιμή τους δεν αλλάζει στην Ελλάδα. Η αισχροκέρδεια θα μπορούσε να σταματήσει με πολιτική βούληση. Γιατί οι εταιρείες ενέργειας ήταν απέναντι στην παράταξη και την πρότασή μας για πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας; Γιατί προτιμούσαν τις άλλες προτάσεις; Γιατί οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ τους επέστρεφαν πολλά χρήματα και αυτό είναι κάτι που δεν το σχολιάζει κανείς.

Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα καύσιμα στην αγορά από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο βενζίνης για να μειώσουμε την τιμή όπως έχει γίνει διεθνώς.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αγορά τροφίμων στη χώρα και την καρτελοποίηση της. Αυτό που συμβαίνει με τις εταιρείες ενέργειας και την καρτελοποίησή τους, πάει να γίνει και με τα σουπερμάρκετ. Έχουμε διανύσει 8 μήνες κατά τους οποίους η κυβέρνηση διαφημίζει συγκεκριμένα σουπερμάρκετ και διαλύει τους μικρομεσαίους. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι να διαλυθεί ο πρωτογενής τομέας.  Γιατί όταν τρείς εταιρείες θα διαχειρίζονται όλη τη διάθεση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, οι παραγωγοί θα πρέπει να τις πληρώσουν κιόλας για να μπουν στα ράφια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καρτελοποίησε την ενέργεια και η ΝΔ συνεχίζει με καρτελοποίηση στα τρόφιμα.

Για την καταδίκη Νίκου Παππά: Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το «know how» με τα Ειδικά Δικαστήρια, αλλά το έχει μαζί με το Συνασπισμό. Θυμίζω ότι μαζί έστειλαν τότε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμα, επί ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι συνταγματολόγοι διαφωνούσαν με το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Εμείς σε αυτό το θέμα κρατήσαμε την ίδια στάση που κρατήσαμε και στην υπόθεση Novartis: και τότε και τώρα ψηφίσαμε. Τα κόμματα αντιμετωπίζουν με διαφορετικές πρακτικές τέτοιου είδους ζητήματα:  η κα Καϊλή διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ αλλά ο κ. Παππάς θα είναι υποψήφιος, όπως και η κα Νικολάου θα είναι υποψήφια στη Νέα Δημοκρατία. Να μην τσακώνονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αφού με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν τα σκάνδαλα των στελεχών τους.


Πηγή

Leave a Reply