Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά, παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και παρενοχλεί τα αεροπλάνα και τους αλιείς της Τουρκίας – Προειδοποιήσεις για κυρώσεις από Αμερικανό γερουσιαστή

Δεν έχει τέλος το ανθελληνικό παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αρκείται στις απειλές και στις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, αλλά διαστρεβλώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως το θύμα που αντιδρά.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι εκείνη προκαλεί και παραβιάζει τον ενεάριο χώρο της Τουρκίας, αλλά και τους ψαράδες.

Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία είναι ενάντια στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), δήλωσε o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα που απειλούν την ασφάλειά της, θα απαντήσουμε τόσο νομικά όσο και επί του πεδίου, δήλωσε o Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu στο Twitter .

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκκος πρόεδρος δήλωσε: 

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τη στάση που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η στάση αλλά και η ψεύτικη προπαγάνδα είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος. Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο.

Η ελληνική πλευρά μένει ανήμπορη στις απαντήσεις που της δίνουμε. Η Ελλάδα παραβιἀζει τον εναέριο χώρο μας, παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας και παρενοχλεί τους αλιείς μας, ανεβάζοντας την ένταση. Σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες η αεροπορία μας απαντάει και θα συνεχίζει να απαντάει.

Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά κοντά, τα οποία βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες. 

Πανικοβλήθηκαν όταν είπαμε για τον Tayfun. Μα γιατί πανικοβάλλεστε; Eμείς δεν θα κάνουμε τις προετοιμασίες μας; Φτιάξαμε τον Tayfun κι έχει βεληνεκές 560 χιλιομέτρων. Όμως εγώ ζήτησα βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων. Γιατί ο πανικός; Φτιάξε κι εσύ κι να έχεις. Γιατί ενοχλούνται. Δεν θα μένουμε δεμένοι χειροπόδαρα στις ενέργειες που γίνονται εναντίον της ασφάλειας της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επίθεση στην αντιπολίτευση για Ελλάδα και F-35

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προβεί σε ταυτόχρονη επίθεση στην αντιπολίτευση και στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εξυπηρετεί τα σχέδια των συστηματικών εχθρών της Τουρκίας, επιστρέφοντας στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο περιλαμβάνει όρους κατά της Άγκυρας. Με άλλα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν δική του επιλογή, για το συμφέρον της χώρας του, να βγει από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων αεροσκαφών και ότι η επιστροφή που προγραμματίζει η αντιπολίτευση, είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κάνει λόγο για όρους που υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας «Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους είναι συστηματικά εχθροί της Τουρκίας» και προσθέτει «ουσιαστικά δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα».

Σουηδός ΥΠΕΞ: Δεν υπογράψαμε αυτά με την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα σκληραίνει τη στάση της στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προβάλλοντας ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις, ενώ ο Σουηδός υπουργός αποκάλυψε πως στο μνημόνιο που υπέγραψαν η Στοκχόλμη και η Άγκυρα, δεν περιλαμβανόταν ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε ότι η χώρα του εφαρμόζει το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία ώστε η Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι οι συμβιβασμοί για την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι μέρος του μνημονίου.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ ότι «η θρησκεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας» που υπογράφηκε με την Τουρκία.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν ασεβή. Πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο όλες οι πλευρές να ηρεμήσουν και ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν.

Η ηχηρή απάντηση ήρθε από την Ουάσινγκτον με τον Γερουσιαστή Βαν Χόλεν να προειδοποιεί τον Ερντογάν για κυρώσεις αν συνεχίσει την ίδια τακτική. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, αν δεν δοθεί το «οκ» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν υπήρξε ως επί το πλείστον πιστός σύμμαχος και το βλέπουμε αυτό με την απροθυμία της να επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Αν ο Ερντογάν επιμείνει να προκαλεί εμπόδια, θα χρειαστεί να εξετάσουμε το θέμα των κυρώσεων».

Δεν στηρίζουμε ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν μπει τέλος στην ισμλαμοφοβία

“Η Τουρκία εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη αντι-ισλαμική ρητορική, τις ενέργειες στην Ευρώπη, ειδικότερα σε σκανδιναβικές χώρες”, ανέφερε o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu .

“Η Τουρκία αναμένει ‘ειλικρινή βήματα από τη Σουηδία στην καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας’, δηλώνει ο Ερντογάν, προτρέποντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο τριμερές μνημόνιο”, ανέφερε .

Η Τουρκία αποκλείει το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εφόσον (η χώρα αυτή) επιτρέπει επιθέσεις εναντίον του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, του Κορανίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν.

“Δεν θα πούμε ναι στη (Σουηδία) για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο εσείς επιτρέπετε το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, να καίγεται, να σκίζεται, και αυτό να γίνεται με (την έγκριση) του προσωπικού ασφαλείας σας”, δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο πρόσφατο κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη.

“Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η άποψή μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά όχι στη Σουηδία”, δήλωσε, σηματοδοτώντας μια προθυμία για την στήριξη της υποψηφιότητας του ΝΑΤΟ της Φινλανδίας χωριστά από την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν αφότου ο Δανο-σουηδός εξτρεμιστής Ράσμους Παλουντάν έκαψε την περασμένη εβδομάδα αντίτυπα του Κορανίου σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, την πρώτη έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη και αργότερα μπροστά από ένα τζαμί στη Δανία. Ο Παλουντάν δήλωσε επίσης ότι θα προχωρεί στο κάψιμο του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων κάθε Παρασκευή μέχρι να γίνει δεκτή η Σουηδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Προκλητικός και ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες στα νησιά

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην προκλητική στάση της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά. «Oπότε λοιπόν όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Στέλνω επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών» ανέφερε εξάλλου, υπενθυμίζοντας την προκλητική τουρκική επιστολή του Οκτωβρίου. 

Τουρκική αντιπολίτευση: Το πολυτελές παλάτι του Ερντογάν και οι κατοικίες του θα παραχωρηθούν στο λαό

Στο σφυρί» θέλει να βγάλει η τουρκική αντιπολίτευση πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της προεδρίας που απέκτησε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

«Θα πουλήσουμε τα αεροσκάφη του Ερντογάν, το παλάτι θα κλείσει, θα παραχωρηθεί στο λαό, η προεδρία θα μεταφερθεί στο παλιό προεδρικό μέγαρο» διαμηνύει η τουρκική αντιπολίτευση, που έχει συμμαχήσει κατά του Τούρκου προέδρου και του κυβερνητικού του εταίρου, εθνικιστή Μπαχτσελί. 

Η τουρκική αντιπολίτευση μάλιστα κάνει λόγο για 13 αεροσκάφη, εκ των οποίων το ένα κοστίζει το αστρονομικό ποσό των 500 εκατ. δολαρίων (!) το οποίο πάντως του το χάρισε ο εμίρης του Κατάρ. Θα αγοραστούν πυροσβεστικά αεροσκάφη και άλλα χρειώδη, τονίζεται. 

«Η προεδρία θα επιστρέψει στο παλιό προεδρικό μέγαρο στην περιοχή Τσάνκαγια. Το προεδρικό παλάτι και όλες οι πολυτελείς κατοικίες και τα μέγαρα θα παραχωρηθούν για την χρήση του λαού. Θα πουλήσουμε τα αεροσκάφη τα οποία ανήκουν στην προεδρία και στη θέση τους θα αγοράσουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδροςς του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) Ιμπραήμ Τσανακτσί. 

«Όταν κερδίσουμε τις εκλογές θα τηλεφωνήσω στους συνεργάτες του προέδρου και στους κρατικούς λειτουργούς, και θα πω ‘εγώ είμαι ο Κεμάλ και έρχομαι’» δήλωσε δε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply