Καθαρά Δευτέρα: Αυξημένη η κίνηση στην ψαραγορά – Οι τιμές στα σαρακοστιανά

«Το καλάθι της Ιχθυαγοράς φαίνεται να λειτουργεί» δήλωσε ο  Πρόεδρος της Κεντρικής Ψαραγοράς Αθηνών, Βασίλης Σίμος

Ρεπορτάζ, Μάκης Συνοδινός

Πλήθος κόσμου έχει κατέβει από το πρωί στην ψαραγορά της Βαρβάκειου για να προμηθευτεί τα πατροπαράδοτα Σαρακοστιανά εδέσματα. 

Ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα κίνηση και την ανταπόκριση των καταναλωτών στις τιμές είναι ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ψαραγοράς Αθηνών, Βασίλης Σίμος. 

νηστισιμα

Όπως είπε το «Καλάθι της Ιχθυαγοράς φαίνεται να αποδίδει» ενώ σε αυτό έχουν μπει 6 «κωδικοί» με χαμηλές τιμές. 

νηστισιμα

Από τα Σαρακοστανιά εδέσματα στο καλάθι έχουν μπει: 
–  Η κόκκινη γαρίδα (12-14 ευρώ το κιλό), 
–  η γαρίδα γάμπαρη (9-12 ευρώ το κιλό),
–  οι σουπιές (10-13 ευρώ το κιλό),
–  το μικρό θρύψαλο (5-6ευρώ το κιλό) και
–  το μικρό καλαμαράκι (9-12). 

Σύμφωνα με συμβουλές του ΕΦΕΤ για ασφαλή κατανάλωση των σαρακοστιανών, προσοχή πρέπει να δοθεί στις διαφορές ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα προκειμένου να μην εξαπατηθούν οι καταναλωτές, δεδομένου ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου.

Υπάρχει μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα: στη μορφή του πτερυγίου τους.

Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply