για ποιον, με ποιον και γιατί» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα σηματοδοτήσει τις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας.

Η Ν.Δ. αναζητά την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά την πρώτη θέση με την οποία μέσω συνεργασίας, όπως διατείνεται, θα επιστρέψει στην εξουσία.

Από καμία δημοσκόπηση μέχρι τώρα δεν προκύπτουν τέτοια δεδομένα. Απλά λέγονται για να αυξηθεί η κομματική συσπείρωση και να περιχαρακωθούν οι ψηφοφόροι.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα που σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζει άνοδο σημαντική της εκλογικής του επιρροής και προτείνει κυβερνητική συνεργασία από τις πρώτες εκλογές. Και οι δύο μάς προτιμούν ως κυβερνητικό εταίρο όταν δεν τους βγαίνουν τα νούμερα και χρειάζονται κάποια τσόντα. Ας το δηλώσουμε λοιπόν για άλλη μία φορά. Δεν θα αυτοχειριασθούμε. Εμείς μιλάμε για μετεκλογική συνεργασία με προγραμματική συμφωνία.

Μια συμφωνία με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο και μίνιμουμ προγραμματικών συγκλίσεων που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μια τέτοια συμφωνία δεν θα αφορά υπουργικά πόστα, αλλά πώς θα εμβαθύνουμε τη δημοκρατία μας και πώς θα βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών.

Το κράτος δικαίου εκεί που έχει πληγεί από λογικές Μαξίμου Α.Ε. και ελέγχου των αρμών της εξουσίας πρέπει να αναταχθεί. Δυστυχώς η κακοποίηση των θεσμών από τη Ν.Δ. αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και επιβάλλεται να αποκατασταθεί.

Ο κρατικός μηχανισμός από λάφυρο εξουσίας να μετασχηματιστεί σε εργαλείο ανάπτυξης και η χρηστή διοίκηση από ζητούμενο να γίνει αυτονόητο.

Η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι αδιαπραγμάτευτη. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 10 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για την Υγεία που ακρωτηριάζει τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες είναι ασύμβατο με το κράτος πρόνοιας που εμείς πρεσβεύουμε.

Οι συλλογικές συμβάσεις, η προστασία της εργασίας και των εργαζομένων δεν μπορεί να απουσιάζουν από μια τέτοια συμφωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε κυβερνητικοί εταίροι σε ό,τι διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και παραβιάζει θεμελιώδη συλλογικά και ατομικά δικαιώματα.

Φυσικά σε μια τέτοια συμφωνία δεν χωρά κανένα ακροδεξιό μόρφωμα με οποιαδήποτε επίκληση. Η πολιτική νομιμοποίηση της light Ακροδεξιάς είτε ως ΛΑΟΣ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ελληνική Λύση οδηγεί την κοινωνία σε επικίνδυνα μονοπάτια. Φυσικά όλα αυτά αναλυτικά και με λεπτομέρειες θα αποτυπωθούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες στις πρώτες εκατό μέρες.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει με τη στάση του όλα αυτά τα χρόνια τον πατριωτικό και δημοκρατικό του χαρακτήρα και ότι δεν φοβάται να αναλαμβάνει ευθύνες όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Σε αυτή την πολιτική συγκυρία το πρώτο μας μέλημα είναι να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις διευρύνουμε, όπως κάνουν οι σημερινές κυβερνητικές πολιτικές.

Γνωρίζουμε ότι για να μπορέσουμε να επιβάλουμε μια τέτοια προγραμματική συμφωνία χρειάζονται σαφώς μεγαλύτερες δυνάμεις από την προηγούμενη εκλογική μας καταγραφή. Τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε τη μάχη της πολιτικής επιβίωσης με επιτυχία. Εναν χρόνο τώρα με τη νέα ηγεσία, ξαναγράφουμε το νέο συμβόλαιο με τον λαό. Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν πληγώσαμε την κοινωνική μας βάση. Η κοινωνία γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν τη ζωή της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι καταγεγραμμένες και οι απουσίες πολιτικών δυνάμεων που σήμερα δηλώνουν προστάτες των λαϊκών συμφερόντων. Εμείς ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευθούν ξανά. Περπατάμε στα ίδια παλιά χνάρια της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που εκφράζει ένα αστερισμό προοδευτικών δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας και των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων της χώρας θα ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας.

Γιατί την Ιστορία πάντα τη γράφουν οι παρόντες.


Πηγή

Leave a Reply