Όλα έτοιμα για την κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας 

Στην τελική ευθεία οδεύουμε για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και από το πρωί καταφθάνουν με ειδικές πτήσεις στο αεροδρόμιο Ελευθεριος Βενιζέλος βασιλείς και μέλη των μεγαλύτερων βασιλικών οίκων της Ευρώπης.

Στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία όπου έχουν καταλύσει οι περισσότεροι όπως και τα παιδιά του Κωνσταντίνου επικρατεί μεγάλη κινητικότητα. 

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι ο Νικόλαος και ο Φίλιππος οι δυο γιοι του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου μετέβησαν στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης.

Oι γιοι του τεως βασιλιά, μαζί με τους συνεργάτες τους συνομίλησαν με τους ιερείς και με τους υπεύθυνους του ναού προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία.

Η κάμερα του ΣΚΑΙ κατέγραψε την συνάντηση.

Ο Φίλιππος κρατάει στα χέρια του το πλάνο των καλεσμένων και μαζί με τον αδερφό του ξεκινούν να καταμετρούν τα καθίσματα του ναού, ενώ ενημερώνουν τον ιερέα για τις τελευταίες ρυθμίσεις της τελετής βάσει του πρωτοκόλλου.

Η συνάντηση μετά από διόμυσι ώρες περίπου ολοκληρώθηκε και αποχώρησαν από την πλαινή είσοδο.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό, για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου όπου ήταν επιθυμία της οικογένειας και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών. 

Στην πρώτη σειρά θα είναι η οικογένεια του εκλιπόντος. Αριστερά τους θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών, ακριβώς πίσω θα πάρουν θέση οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθούν οι διάδοχοι των θρόνων,οι πρίγκιπες, και στην δεξιά πλευρά θα κάθονται οι λοιποί προσκεκλημένοι. 

Υπεύθυνοι ασφαλείας βρίσκονται  στον ιερό μητροπολιτικό ναό για να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Οι προετιμασίες κορυφώνονται λίγες ώρες πριν την τελετή.

Οι υπάλληλοι του δήμου από νωρίς το πρωί καθαρίζουν περιμετρικά του ναού.

Συνεργεία διαμορφώνουν τον χώρο στο εσωτερικό. 

Υπεύθυνοι των Βασιλικών οικογενειών κάνουν αυτοψία στον προαύλιο χώρο,βιντεοσκοπούν και χρονομέτρουν ακόμα και πόση ώρα θα χρειαστεί η αυτοκινητοπομπή από τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι προσκεκλημένοι,για να φτάσει μέχρι τον ιερό ναό.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει και τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, αρκετοί είναι οι ανταποκριτές που έχουν έθει στη χώρα μας για να καλύψουν το γεγονός.

Πυρετώδεις ήταν και οι εργασίες από τα συνεργεία στο Τατόι.

Οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα.

Φορτηγά φορτωμένα με δέντρα πέρασαν την είσοδο των πρώην βασιλικών κτημάτων.

Τα συνεργεία έκαναν δεντροφύτευση γύρω από την τελευταία κατοικία του τέως βασιλιά.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί μέλη της Βασιλικής οικογένειας έφτασαν στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου με πολυτελή βαν προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των εργασιών

Στα βίντεο που εξασφάλησε ο ΣΚΑΙ φαίνονται τα συνεργεία να καθάριζουν και τα μνήματα των γονέων του τέως καθώς και το παρεκκλήσι της Αναστάσεως.

Επιπλέον έχει στρωθεί χαλίκι τους διαδρόμους που ανοίχθηκαν, έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης για τα πούλμαν που θα μεταφέρουν τους προσκεκλημένους της οικογένειας.

Στις προσπάθειες συνέδραμαν ακόμα και εθελοντές.

Η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, βρίσκονταν από το πρωί στο Τατόι, προκειμένου να κάνουν μια τελευταία αυτοψία στον χώρο, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την τελετή.

Ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023 θα είναι η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.  

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αγγίζουν τους 190, καθώς 60 είναι από την Ελλάδα και 130 από το εξωτερικό. 

Μάλιστα, αύριο αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα ο Ουίλιαμ και η Κέιτ, ως ιδιώτες και όχι σε επίσημη επίσκεψη, καθώς ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ήταν βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ .

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα προσέρχονται σε προκαθορισμένο χρόνο και θα μπαίνουν στη Μητρόπολη, αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση. Οι καλεσμένοι από τους βασιλικούς οίκους– βασιλείς εν ενέργεια και διάδοχοι και πρίγκιπες –  θα καθίσουν σε συγκεκριμένη θέση μέσα στην εκκλησία, ανάλογα με το πρωτόκολλο. 

Διαβάστε σχετικά: Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Με κάλυψη η προσέλευση στη Μητρόπολη – Χωρίς κάμερες στο Τατόι

Οι θέσεις σύμφωνα με το πρωτόκολλο

Στην πρώτη σειρά θα βρίσκεται η οικογένεια του εκλιπόντος – σύζυγος, παιδιά , βασιλομήτωρ Σοφία της Ισπανίας και πριγκίπισσά Ειρήνη (αδερφές) . 

Πίσω τους οι λοιποί προσκεκλημένοι.

Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι αρχηγοί κρατών εν ενεργεία, δηλαδή τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος με την Καρολίνα του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος.

Ιεραρχικά, πίσω από τους νυν, θα βρίσκονται οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθήσουν οι διάδοχοι των θρόνων και οι πρίγκιπες.

Το τελετουργικό 

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη 1 μετά το μεσημέρι και ο τέως Βασιλιάς, θα κηδευτεί με τα ίδια λόγια που κηδεύεται κάθε άνθρωπος.

Η μόνη διαφορά είναι την ώρα θα λένε το όνομά του θα λένε και δίπλα Βασιλέως ημών γενόμενον και αυτό για λόγους ιστορικής ακρίβειας. 

Στη συνέχεια η σορός του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα αναχωρήσει για το Τατόι, όπου ο τέως Βασιλιάς θα ενταφιαστεί δίπλα στους προγόνους του. 

Στο Τατόι το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας» καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.

Επι ποδός οι αρχές

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν αρχίσει ήδη από σήμερα να λαμβάνονται για την αυριανή κηδεία του τέως βασιλιά Κωνστνατίνου.

Στους 1.500 υπολογίζονται οι αστυνομικοί, τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, οι ελεύθεροι σκοπευτές που θα συμμετάσχουν στα μέτρα τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωσταντίνου.

Παράλληλα επιστρατεύτηκαν drones και ελικόπτερα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας  καθώς και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η νεκρώσιμη πομπή προς το Τατόι μετά την εξόδιο ακολουθία, θα διακοπεί.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από την μητρόπολη Αθηνών θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Κυριακής και θα ολοκληρωθούν στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας

Η υποδιεύθυνση τροχαίας Αθηνών ενημέρωσε εγγράφως τους πολίτες πως από τις δέκα το βράδυ θα απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση στην οδό Μητροπόλεως, ενώ από τις 5 τα ξημερώματα θα διακοπεί η κυκλοφορία σε Ερμού, Αιόλου και Μητροπόλεως.

Περιμετρικά της μητρόπολης θα υπάρχουν δεκάδες ένστολοι αστυνομικοί αλλά και με πολιτικά

Κατά την διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας αλλά και της ταφής του τέως βασιλιά Κωσταντίνου πάνω από τον Αττικό ουρανό θα πετούν πέντε drones αλλά και δυο ελικόπτερα για λόγους ασφαλείας

Υπο αστυνομική επιτήρηση θα βρίσκονται και τα ξενοδοχεία που θα καταλύσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι, ενώ όλες οι αποσκευές όσων θα εισέρχονται στα ξενοδοχεία θα ελέγχονται με μηχανήματα x-ray, όπως αυτό που έφτασε νωρίς το πρωί στο Μεγάλη Βρετάνια.

 Κατά την διάρκεια της παραμονής των υψηλών προσκεκλημένων στην Ελληνική πρωτεουσα, τα ξενοδοχεία που θα διαμείνουν θα φυλάσσονται καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου από ένστολους αστυνομικούς, αλλά και με αστυνομικούς με πολιτικά

Μετά την εξόδιο ακολουθία η πομπή θα ξεκινήσει ανάποδα από την οδό Μητροπόλεως, θα περάσει από Σύνταγμα, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωσταντίνου, Χίλτον, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας, για να βγει στην Βαρυμπόμπη.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή αποστολές προσκεκλημένων θα φτάνουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος με την Ελληνική Αστυνομία να διακόπτει την κυκλοφορία και να τις συνοδεύει στα ξενοδοχεία.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο προστασίας του πολίτη είναι συνεχείς και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα τάξης αν παραστεί ανάγκη.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply