Κινητικότητα στην «Αριστερή πολυκατοικία» | ΣΚΑΪ

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει στην κοινοβουλευτική του ομάδα, τις προερχόμενες από το ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα και Αγγελική Αδαμοπούλου άναψε φωτιές στην «Αριστερή πολυκατοικία»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η άμμος στην κλεψύδρα για τη διεξαγωγή των εκλογών αδειάζει και οι σχηματισμοί σε όλο το πολιτικό γεωγραφικό φάσμα βρίσκονται σε πυρετό διεργασιών. Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει στην κοινοβουλευτική του ομάδα, τις προερχόμενες από το ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα και Αγγελική Αδαμοπούλου άναψε φωτιές στην «Αριστερή πολυκατοικία».

Κατ’ αρχάς το “φλέρτ” για μετεκλογική συνεργασία των δυο κομμάτων φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν, αφού η Κουμουνδούρου έτσι και αλλιώς δεν είχε ποτέ ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Γιάνη Βαρουφάκη για προγραμματική σύγκλιση. Η μεταγραφή των δυο πρώην βουλευτριών του ΜέΡΑ25 αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε τη φωτιά και όλα δείχνουν πως το κόμμα το Γιάνη Βαρουφάκη εξετάζει την πιθανότητα για νέες συνεργασίες στο εύρυτερο χώρο της Αριστεράς.

Μια ημερομηνία είναι κομβική για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Στις 21 Ιανουαρίου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιεί τη συνδιάσκεψη της, προκειμένου να αποφασίσει μεταξύ άλλων αν θα συμμετάσχει σε ένα συλλογικό σχήμα ενόψει των επικείμενων εκλογών. Τι θα μένει μετά; Ένα ραντεβού του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Δημήτρη Στρατούλη που ηγείται της Λαϊκής Ενότητας. Η ΛΑΕ πρόσφατα ολοκλήρωσε τις συνεδριακές της διαδικασίες και απηύθυνε πρόσκληση στις δυνάμεις της Αριστεράς για προεκλογική συμπόρευση.

Σε πρόσφατο άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφέρει: “Επειδή είναι σίγουρη η είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή,… Επειδή δεν έχουμε ανάγκη συμμαχιών για να περάσουμε με άνεση το κατώφλι του Κοινοβουλίου, …ακριβώς για αυτό επιδιώκουμε την όσο πιο πλατιά συστράτευση των δυνάμεων της ΡΗΞΗΣ”. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την “Πλεύση Ελευθερίας” μέχρι στιγμής συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της. Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες εκλογές η πρώτη εξωκοινοβουλευτική δύναμη του χώρου ήταν η “Πλεύση Ελευθερίας” με ποσοστό 1,47%, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κινείται στο 0,41% και την ΛΑΕ, που έχει ανασυντάξει πλέον τις δυνάμεις της, στο 0,28%. 

Η πρόσκληση της ΛΑΕ για συνεργασία έχει συμπεριλάβει και το ΚΚΕ με τον Περισσό, ωστόσο να δείχνει πως δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από την αυτόνομη πορεία του. Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και είναι σαφές πως συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση απέναντι σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα δείχνοντας πως η συζήτηση που έχει ανοίξει για συνεργασίες δεν το αφορούν.

Για τη σημερινή κυβέρνηση αμφισβητεί όλο το πλέγμα των οικονομικών μέτρων που έχει λάβει τονίζοντας πως η “κυβερνητική σταθερότητα” που διαφημίζει μέσω της επίτευξης του στόχου της αυτοδυναμίας ισοδυναμεί  με μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια για τον λαό. Την προοδευτική διακυβέρνηση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτηρίζουν “ξαναζεσταμένη σούπα” που έχει αποδείξει στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πως είναι “ο καλύτερος σύμμαχος των ΄΄νεοφιλελευθέρων΄΄ πολιτικών και όχημα συντηρητικοποίησης και απογοήτευσης”.

Για το ΠΑΣΟΚ η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αναφέρει στην απόφασή της πως “πίσω από το σύνθημα της ΄΄αυτονομίας΄΄, κρύβει τον ρόλο του μπαλαντέρ που επιδικώκει τόσο σε μια κυβέρνηση με τη Ν.Δ. όσο και σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με τις εξελίξεις”.  Υπενθυμίζουν επίσης πως από το 2019 η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη ψήφισαν τα περισσότερα από τα κρίσιμα αντιλαϊκά νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή η πλειοψηφία. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply