Bloomberg: Έτσι γλίτωσε την ύφεση η Ευρωζώνη

Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την ανατροπή στην οικονομική επίδοση μίας και μόνο χώρας

Συρρίκνωση της τάξης του 0,1% ανέμεναν οι οικονομολόγοι στην Ευρωζώνη για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά τελικά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα προκάλεσαν έκπληξη, καθώς εμφάνισε οριακή ανάπτυξη 0,1%.

Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την ανατροπή στην οικονομική επίδοση μίας και μόνο χώρας, της Ιρλανδίας.

«Η ιρλανδική οικονομία, που πήρε ώθηση από την παρουσία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, αναπτύχθηκε κατά 3,5%, συνεισφέροντας 0,1 ποσοστιαία μονάδα στον ρυθμό της Ευρωζώνης και κλίνοντας τη ζυγαριά υπέρ της ανάπτυξης συνολικά στο μπλοκ», δήλωσε ο Τζέιμι Ρας, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στο Bloomberg Economics.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Ιρλανδίας προκαλούσαν ανέκαθεν προβληματισμό στους οικονομολόγους λόγω της δυσανάλογης συμβολής επιχειρηματικών κολοσσών, όπως Google, Twitter και Pfizer, στον ρυθμό ανάπτυξης. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιλέγει άλλα στοιχεία για την παρακολούθηση της ανάπτυξης.

«Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είχε υποχωρήσει στο 0% εάν η Ιρλανδία δεν είχε συμπεριληφθεί», συμφώνησε μιλώντας στο Bloomerg ο Μπερτ Κόλιτζν, οικονομολόγος στην ING.

Θετική ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, μετά από ανάπτυξη 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2022, η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε ανάπτυξη 0,1% στο τέλος του 2022.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η γερμανική, συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με τους αναλυτές να αναμένουν τώρα ότι η Γερμανία θα οδηγηθεί σε ύφεση.

«Η Γερμανία πιθανότατα έχει εισέλθει σε μια ρηχή και σύντομη ύφεση το τέταρτο τρίμηνο που θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο πριν η οικονομία σταθεροποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο (του 2023)», δήλωσε ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος της Berenberg, σύμφωνα με το CNBC.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο μπλοκ, η γαλλική, αναπτύχθηκε 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, παίρνοντας ώθηση από τις επενδύσεις και το εμπόριο. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν στασιμότητα στο τελευταίο τρίμηνο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής αρχής, ο πληθωρισμός στη χώρα ενισχύθηκε κατά 6% ετησίως έναντι 5,9% τον Δεκέμβριο.

Η μικρή αύξηση δόθηκε από την άνοδο των τιμών τροφίμων και ενέργειας.

moneyreview.gr


Πηγή

Leave a Reply