Τουρκία: Αποφάσισε τη μαζική παραγωγή του πυραύλου Tayfun

Σe σύσκεψη της επιτροπής εξοπλισμών που έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προσθήκη νέων οπλικών συστημάτων, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε τη μαζική παραγωγή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.

Την ώρα που η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση των νησιών, ανακοινώνει μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, με συστήματα που στρέφονται εναντίον των γειτόνων της και, δη, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Σe σύσκεψη της επιτροπής εξοπλισμών που έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Ερντογάν, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προσθήκη νέων οπλικών συστημάτων, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε τη μαζική παραγωγή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.

Εξάλλου, ο Ερντογάν τον τελευταίο καιρό έχει απειλήσει επανειλημμένα να πλήξει την Ελλάδα με τον Tayfun.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία θα «τρέξει» 25 εξοπλιστικά προγράμματα: αναμέσα τους -εκτός του Tayfun- τρεις φρεγάτες, αντιαεροπορικά συστήματα τουρκικής κατασκευής, αντιπλοϊκός πύραλος και βλήμματα βρίσκονται στα σχέδια της Άγκυρας.

Ενόχληση για Μενέντεζ

Τεράστιος εκνευρισμός επικρατεί στην Τουρκία εξαιτίας των δηλώσεων του Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της Άγκυρας και του Ερντογάν, με τα τουρκικά μέσα να σημειώνουν ότι «ο Μενέντεζ δηλώνει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα».

Η παρουσιάστρια του Haber Global ανέφερε: «Ο Mπομπ Μενέντεζ ουσιαστικά λέει στην Ελλάδα ‘μην ανησυχείτε, οι ΗΠΑ είναι μαζί σας’ και στο ζήτημα των F-16 είπε ‘ο,τι και να γίνει, εγώ θα εμποδίσω την πώληση τους».

Το Haber Global μετέδωσε: «Ο Μπόμπ Μενέντεζ έβγαλε εκτός πλαισίου τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει πως ‘αν η Ελλάδα δεν κάτσει ήσυχα θα πλήξουμε την Αθήνα με τον πύραυλο Τayfun. Ο Μπομπ Μενέντεζ δίχως να αναφερθεί στις προβοκάτσιες της Ελλάδας, κατηγόρησε την Τουρκία πως απειλεί μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, Τούρκοι αναλυτές επαναλαμβάνουν τις θέσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως «τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν και δεν ανήκουν πλέον στην Ελλάδα»

Ο αναλυτής του κέντρου ASAM, Εράι Γκιουτσλουέρ ανέφερε: «Το καθεστώς του Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί ξεκάθαρα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτό λέμε. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια πιο ενεργητική πολιτική. Διότι η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά τα οποία πρέπει να ειναι αποστρατιωτικοποιημένα. Αυτό λένε οι συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων, άρα αυτά τα νησιά πλέον δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Άρα γεωλογικά και γεωγραφικά υπάρχει ανάγκη επανακαθορισμού του καθεστώτος».

Εξάλλου, χθες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε πως ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά.

Το ATV μετέδωσε το εξής: «Την ώρα που τα αεροσκάφη πετούσαν πάνω στον διεθνή εναέριο χώρο, από πέντε αεροπορικές βάσεις της Ελλάδας απογειώθηκαν μαχητικά και κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τα τουρκικά μαχητικά».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply