Θάλασσα και Αθήνα προτιμούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα Χριστούγεννα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε πίσω του το Μέτσοβο και προτίμησε τα Χανιά για να περάσει οικογενειακά τις γιορτές.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το βουνό δεν κέρδισε τους πολιτικούς αρχηγούς τουλάχιστον για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ούτε τον πρωθυπουργό που το είχε προαναγγείλει τη βραδιά του προϋπολογισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε πίσω του το Μέτσοβο και προτίμησε τα Χανιά για να περάσει οικογενειακά τις γιορτές.

Το θαλασσινό αεράκι θα τον βοηθήσει να αποφασίσει για το χρόνο των εκλογών ή θα περιμένει την Πρωτοχρονιά να πάει σε πιο ορεινούς προορισμούς;

Η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες είναι σίγουρα ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος έχει δεσμευτεί πολλές φορές πως η λαϊκή ετυμηγορία θα ζητηθεί στο τέλος της τετραετίας.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των γαλάζιων στελεχών θα «στοιχημάτιζε τα λεφτά της» ότι ο Απρίλιος είναι ο μήνας με τις περισσότερες πιθανότητες. Κάποιοι ήδη μιλούν για την Κυριακή των Βαΐων ή για μια εβδομάδα πριν, στις 2 Απριλίου.

Υπάρχουν πολλά που απομένουν να ρυθμιστούν ακόμα, όπως και νομοσχέδια που θέλει να περάσει η πλειοψηφία για να μπορεί να πει πως έχει ολοκλήρωσει το έργο της.  

Τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού θα δείξουν πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στις εκλογικές περιφέρειες, ενώ και σε σχέση με την ψήφο των ομογενών δεν υπάρχει καθαρή εικόνα, καθώς η συμμετοχή στις λίστες είναι εξαιρετικά μικρή.

Ο πρωθυπουργός δεν φέρεται να έχει καταλήξει ακόμα σε συγκεκριμένη ημερομηνία ή δεν την έχει εκμυστηρευτεί σε κάποιον από τους συνεργάτες του.

Το οικονομικό περιβάλλον, τα επιδόματα που θα αρχίσουν να τρέχουν, οι αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και οι δημοσκοπήσεις είναι οι παράγοντες που θα «ζυγιστούν» προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν ευχαριστημένοι που οι μετρήσεις δείχνουν την ανταπόκριση της κοινωνίας στο έργο που έχει γίνει και την ανθεκτικότητα της πλειοψηφίας τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Θάλασσα επέλεξε και ο Αλέξης Τσίπρας για τα Χριστούγεννα, αφού οικογενειακά στο Σούνιο θα περάσει τις γιορτές.

Η  προεκλογική του στόχευση επικεντρώνεται στη μείωση της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία. Λίγο πριν το τέλος του χρόνου υπήρξαν ενθαρρυντικές μετρήσεις που έδειχναν τη διαφορά με τη γαλάζια παράταξη να μειώνεται στις πέντε μονάδες και άλλες που την επανέφεραν στις οχτώ.

Δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα το κύμα διαμαρτυρίας στην κοινωνία που θα αποτελέσει τον οδηγό για την πολιτική αλλαγή στην οποία αναφέρεται.

Στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η ακρίβεια και η συρρίκνωση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Μαζί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα ζητήματα διαφθοράς και δημοκρατίας υποστηρίζουν πως η φθορά του Μαξίμου θα είναι αναπόφευκτη.

Στην Αθήνα θα παραμείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης που επιθυμεί από τον νέο χρόνο να εστιάσει ακόμα πιο πολύ στο πρόγραμμα του κόμματος.

Οι περιοδείες, όπως και των άλλων αρχηγών, θα ενταθούν ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να νιώθει τις «ανάσες» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που τον πιέζουν τι θα κάνει την επομένη των εκλογών.

Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, που έχει δει από το καλοκαίρι και μετά μια πτώση στα ποσοστά του, επιμένει να ζητεί ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή μιλώντας για μια ισχυρή κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό και πρωταγωνιστή τη δημοκρατική παράταξη.

Η υπόθεση του Qatar Gate και της Εύας Καϊλή τον απομάκρυναν ακόμα πιο πολύ από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο με την κριτική που εξακολουθεί να ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει σαφές πως δεν θα διαπραγματευτεί την αυτόνομη πορεία του κόμματος.

Στην πρωτεύουσα θα παραμείνει και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με το ΚΚΕ να ετοιμάζεται να σηκώσει πολύ ψηλά, με μαζικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, το θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply