Συνάντηση Καραμανλή – Σαμαρά – Οι αντιδράσεις στη ΝΔ

Μεγάλη κινητικότητα ενόψει των εκλογών – Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πολύ φυσιολογικό και υγιές οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η κινητικότητα στη «δεξιά πολυκατοικία» είναι μεγάλη το τελευταίο διάστημα. Και τα φώτα έχουν πέσει στους δυο πρώην πρωθυπουργούς. Τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά που σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις τους βαραίνουν πολύ στην «εσωκομματική ζυγαριά» και όχι μόνο. Από τα Ανώγεια στα τέλη Αυγούστου ο κ.Καραμανλής – που είχε ταλαιπωρηθεί και ο ίδιος από υπόθεση παρακολουθήσεων το 2004 – είχε χτυπήσει ένα «καμπανάκι» λέγοντας πως «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου». Αναταράξεις υπήρξαν στην Πειραιώς και τότε η αντιπολίτευση είχε μιλήσει για «καρφί Καραμανλή» που δεν θα προκαλούσε μόνο συζητήσεις στη γαλάζια παράταξη, αλλά ενδεχομένως κάποιο ρήγμα. Οι παρεμβάσεις του είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού όλα τα τελευταία χρόνια. Ακολούθησαν δυο ραντεβού για δείπνο. Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς τα είπαν στη Θεσσαλονίκη μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, ενώ την εβδομάδα που πέρασε βρέθηκαν στην Κηφισιά και πάλι για φαγητό. Το «μενού» στα βόρεια προάστια, πέρα από πολύ καλά κρεατικά, περιελάμβανε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά σε ανταπόδοση του δείπνου της Θεσσαλονίκης.

Εκπέμπεται κάποιο μήνυμα από αυτές τις κλειστές συναντήσεις; Στη Νέα Δημοκρατία δεν ανησυχούν, και θεωρούν πολύ φυσιολογικό και υγιές οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Παλλάς την ερχόμενη Τετάρτη. Ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του θα σημάνει την έναρξη της λειτουργίας του ιδρύματος που θα φέρει το όνομά του. Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να δώσει το παρών, όπως και ο πρωθυπουργός που μόλις θα έχει επιστρέψει από το ταξίδι του στην Αλβανία. Ο κ.Σαμαράς, παρά το γεγονός πως το όνομά του βρέθηκε στη λίστα των πολιτικών που φέρονται να είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από το Predator έχει επιλέξει να μην τοποθετηθεί. Θα υπάρξει κάποια παρέμβαση για το θέμα την ερχόμενη Τετάρτη; Από τη Λευκωσία στην εκδήλωση των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας – Κύπρου είχε περιοριστεί μόνο στα εξωτερικά ζητήματα τα οποία παρακολουθεί πολύ στενά. «Δεν πρόκειται πλέον, για διάλογο ανάμεσα σε δύο κράτη που έχουν διαφορές κι είναι φυσικό να τα συζητάνε και να τα βρίσκουν μεταξύ τους – ή αλλιώς να τα πηγαίνουν σε “διαιτησία”. Τώρα μοιάζει περισσότερο…- να το ξαναπώ – “διάλογος με πειρατή”, που προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεσή μας για να μας αρπάξει τα πάντα. Τέτοια συναίνεση δεν θα δώσει ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Γιατί “διάλογο” με πειρατή, δεν κάνει κανείς», είχε επισημάνει διατηρώντας πολύ σκληρή στάση απέναντι στους γείτονες.

Το ίδρυμα «Αντώνης Σαμαράς» ξεκινά τη λειτουργία του και στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν τα εγκαίνια και την παρουσία πλήθους κορυφαίων στελεχών ως μια ευκαιρία εξωστρέφειας εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί δίνουν τον τόνο και ενδιαφέρον θα έχουν οι αποφάσεις που θα πάρουν για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές. «Πονοκέφαλο» στην Πειραιώς προκάλεσε την εβδομάδα που πέρασε η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Κώστας Τζαβάρας, πως επέλεξε να μη δώσει το «παρών» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να μην προκαλέσει πρόβλημα, άνοιξε και πάλι τις συζητήσεις στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με το θέμα του απορρήτου. Η Όλγα Κεφαλογιάννη τελικά δεν πήγε κόντρα στη βούληση του κόμματος, παρά τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει, προκαλώντας μεγάλη ικανοποίηση στο εσωτερικό. Έρχεται άλλωστε και η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ την ερχόμενη Πέμπτη και το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβερνώσα παράταξη είναι πως οι «156 της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι μπετόν».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply