Πότε παγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη στο δημόσιο

Στις περιπτώσεις πάντως που ο πλειστηριασμός πρέπει να προχωρήσει, η ΑΑΔΕ θέτει πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Χρυσόστομος Τσούφης

Μην προχωράτε σε κατάσχεση ακινήτου το οποίο αποτελεί πρώτη κατοικία κι έχει αξία κάτω από το όριο της απαλλαγής του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. 

Αυτή είναι η οδηγία/εντολή που έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ και ο επικεφαλής της Γιώργος Πιτσιλής στους προϊσταμένους των ΔΟΥ και το….Χριστουγεννιάτικο δώρο σε χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν λόγω χρεών να χάσουν το σπίτι τους.  

Η σχετική εντολή είναι μέρος του εγχειριδίου που κοινοποίησε η ΑΑΔΕ στις εφορίες με κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να πράττουν στις περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο. Στο εγχειρίδιο αναφέρεται ρητά ότι η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού δεν υφίσταται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος όπως όταν το ακίνητο του οφειλέτη αποτελεί αποδεδειγμένα κύρια και μοναδική κατοικία η οποία και καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης. Η αξία της τονίζεται δεν πρέπει να απέχει σημαντικά από τα αφορολόγητα όρια απαλλαγής από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου ως πρώτη κατοικίας. 

Το όρια αυτά είναι 200.000€ για τον άγαμο, 250.000€ για το ζευγάρι και 275.000€ για τον έγγαμο ΑμΕΑ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000€ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000€ για καθένα από τα επόμενα παιδιά. Δηλαδή :  

 -Άγαμος: 200.000€ 

-Έγγαμος: 250.000€ 

-Έγγαμος: ΑΜΕΑ 275.000€ 

-Έγγαμος με ένα παιδί: 275.000€ 

-Έγγαμος με δύο παιδιά: 300.000€ 

-Έγγαμος με τρία παιδιά: 330.000€ 

-Έγγαμος με τέσσερα παιδιά: 360.000€ 

Εφόσον η αντικειμενική αξία είναι χαμηλότερη από αυτά τα όρια, ο πλειστηριασμός δεν θα προχωράει και η εφορία θα επιχειρεί να εισπράττει τα οφειλόμενα με άλλα μέσα όπως την κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων κινητών ή ακίνητων εφόσον υπάρχουν.  

Στις περιπτώσεις πάντως που ο πλειστηριασμός πρέπει να προχωρήσει, η ΑΑΔΕ θέτει πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα. 

Για την κατάσχεση κινητών μετά την παρέλευση τουλάχιστον 15 ημερολογιακών ημερών από την επιβολή της κατάσχεσης.  

Για την κατάσχεση ακινήτου, μετά την παρέλευση 40 ημερών ή το αργότερο εντός 4 μηνών από την επιβολή της κατάσχεσής.


Πηγή

Leave a Reply