Μητσοτάκης: Γιατί δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές

Ο πιο προφανής λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης

Tου Αντώνη Αντζολέτου

Στη συζήτηση της Πέμπτης για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το προεκλογικό κλίμα είναι ήδη τόσο πολωμένο που όποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει τις πρόωρες κάλπες τα σενάρια πως οι πολιτικές εξελίξεις θα τρέξουν φουντώνουν και όταν το τονίζει εμφατικά οι κομματικοί του αντίπαλοι δεν τον πιστεύουν.

Όσοι είναι πεπεισμένοι πως τελικά ο πρωθυπουργός δεν θα αιφνιδιάσει προτάσσουν το θέμα των ψηφοδελτίων. Στη Νέα Δημοκρατία, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα κόμματα, το μεγαλύτερο μέρος των ονομάτων έχει κλειδώσει. Οι ανακοινώσεις αναμένονται πριν από το τέλος του χρόνου. Οι νυν βουλευτές βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση γιατί γνωρίζουν πως θα δώσουν και πάλι τη μάχη του σταυρού. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρεις κατηγορίες: όσοι έχουν πάρει το «πράσινο φως», όσοι είναι στην αναμονή και εκείνοι που ακόμα βολιδοσκοπούνται. Κανείς τους δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την προεκλογική εκστρατεία που επιθυμεί. Το δίκαιο είναι να έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους, και να επικοινωνήσουν με τους ψηφοφόρους τους όπως και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Και για τη Νέα Δημοκρατία, όμως είναι προς το συμφέρον της τα νέα γαλάζια στελέχη να έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο διάστημα ώστε να αναπτύξουν τη δυναμική τους, να αξιοποιήσουν τις γνωριμίες τους και το «γκελ» που ενδεχομένως μπορούν να κάνουν στις τοπικές κοινωνίες.

Ο πρωθυπουργός χρειάζεται αρκετές ημέρες για να πραγματοποιήσει τις περιοδείες που επιθυμεί τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Το κυβερνητικό πρόγραμμα πρέπει να αναλυθεί όπως και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από το 2019 έως σήμερα. Στο φλέγον ζήτημα της οικονομίας, που κρίνει κάθε εκλογική αναμέτρηση, στρέφουν το βλέμμα τους από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Το «καλάθι» του προϋπολογισμού που ψηφίζεται ακριβώς σε μια εβδομάδα, η αξιοποίηση πιθανότητα νέου δημοσιονομικού χώρου για επιπλέον παροχές, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μάϊου δεν μπορούν να βγουν από την εξίσωση. Απαιτείται η «άμμος στην κλεψύδρα» να τρέξει λίγο ακόμα, ίσως μέχρι τον Μάιο, προκειμένου τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής να φανούν, αλλά και το κρύο ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να έχει κοπάσει.

Ενδεχομένως να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια για σημαντική αύξηση της προσέλευσης, όμως ένας ακόμα λόγος για τον οποίο στη γαλάζια παράταξη θέλουν να μην στηθούν πρόωρες κάλπες είναι και η ψήφος των αποδήμων. Τα στοιχεία δείχνουν πως μεγάλο ενδιαφέρον δεν υπάρχει και πιθανότητα να χρειαστεί μια ανανεωμένη καμπάνια προκειμένου να εξηγηθεί τι ακριβώς ισχύει και ποιοι έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους καταλόγους.

Ο πιο προφανής λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης είναι η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να κάνει το «χατίρι» του Αλέξη Τσίπρα. Γνωρίζουν καλά στην Ηρώδου Αττικού πως με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία πολύ σύντομα θα ερμηνευτεί ως προσπάθεια «απόδρασης από τις αποκαλύψεις που έρχονται». Είναι πολλά τα γαλάζια στελέχη που εξηγούν πως από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια διαφορά ασφαλείας από  την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να βιαστεί. Επίσης όσο πιο κοντά στον Ιούλιο πραγματοποιηθούν οι εκλογές τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να αποκατασταθούν εν μέρει οι σχέσεις της Πειραιώς με τη Χαριλάου Τρικούπη που έχουν υποστεί βαθιά ρωγμή μετά την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις αποτελούν τον οδηγό για τις τελικές αποφάσεις.
 


Πηγή

Leave a Reply