Live οι ανακοινώσεις Σκρέκα για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Ιανουάριο

Το συνολικό ποσό επιδότησης για τον μήνα Ιανουάριο για ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου.

Οι σημερινές ανακοινώσεις έρχονται μετά την ιστορική απόφαση του συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, τόνισε ο κ. Σκρέκας ξεκινώντας τις ανακοινώσεις.

Η Ευρώπη απέδειξε τι σημαίνει αλληλεγγύη για ακόμη μια φορά, συμπλήρωσε. Η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατούν στην ΕΕ, είπε υπενθυμίζοντας την επιστολή που είχε στείλει ο πρωθυπουργός στην Φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Το συνολικό ποσό επιδότησης για τον μήνα Ιανουάριο για ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου.

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 9 στα 10 νοικοκυριά Ελλάδα. Απορροφά το 87% της αύξησης.
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, εξακολουθεί να ισχύει το μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2.000 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 292 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 134 ευρώ η κιλοβατώρα
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 330 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply