Επιδόματα: Πώς θα πληρωθούν συνταξιούχοι και δικαιούχοι για τη θέρμανση

Οι παλιοί δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του ποσού που έλαβαν πέρυσι – Οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν χρήματα για τις αγορές που έχουν τιμολογηθεί έως το τέλος Νοεμβρίου

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Μετά τα χθεσινά 500 εκατ€ σε 2,3 εκατ. δικαιούχους για την επιταγή ακρίβειας των 250€, ένεση ρευστότητας επιφυλάσσει και για σήμερα το υπουργείο Οικονομικών καθώς θα καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης ύψους 190εκατ€. Έτσι μέσα σε 48 ώρες θα έχουν πέσει στην αγορά σχεδόν 700 εκατ€.

Οι παλιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του επιδόματος που έλαβαν πέρυσι ανεξάρτητα από το ύψος των αγορών που έχουν κάνει έως τώρα , φυσικά θα γίνουν οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί κατά τις επόμενες 2 πληρωμές που θα ακολουθήσουν. Οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται για τις αγορές που έχουν τιμολογηθεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Συνολικά οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τα 1,1εκατ.

Μετά την σημερινή πληρωμή, απομένουν 110εκατ€ (το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 300εκατ€) τα οποία θα καταβληθούν σε 2 δόσεις. Τέλος Φεβρουαρίου 2023 θα πληρωθεί η επόμενη δόση για αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 με την προϋπόθεση της καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Τελευταία πληρωμή στο τέλος Απριλίου για το σύνόλο των αγορών που θα έχουν τιμολογηθεί έως τις 31 Μαρτίου 2023 με διορία κατάθεσης των απαιτούμενων στοιχείων έως τις 15 Απριλίου.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται από την πρωτοχρονιά στα 15 λεπτά από τα 25 που είναι τώρα. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τα 3,5 λεπτά της έκπτωσης που παρέχουν τα διυλιστήρια και θα συνεχίσουν να την παρέχουν για ολόκληρο το Δεκέμβριο. Αναμένεται λοιπόν σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από το νέο έτος ( με άγνωστο χ και τις γεωπολιτικές εξελίξεις ) κατά συνέπεια όποιος δεν έχει φουλάρει ακόμη τη δεξαμενή του, καλό θα ήταν να το κάνει έως το τέλος του έτους όσο οι τιμές παραμένουν χαμηλές ( ο πανελλήνιος μέσος όρος είναι αυτήν την στιγμή στο 1,126€/λίτρο).

Οι πληρωμές όμως δεν σταματούν εδώ. Από σήμερα και έως τις 23 Δεκεμβρίου θα γίνει η προπληρωμή των συντάξεων για τον μήνα Ιανουάριο. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με εισόδημα άνω των 12.000€ ετησίως θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους εξαιτίας της κατάργησης από το 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο.

Σήμερα είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή από τους εργοδότες στους εργαζόμενους τους , του δώρου Χριστουγέννων. Το δώρο δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του εργοδότη. Απαγορεύτεται το δώρο να δοθεί σε είδος και η μη καταβολή του ενεργοποιεί την διαδικασία του αυτοφώρου για τον υπόχρεο.

Στις 30 Δεκεμβρίου το Δημόσιο θα καταβάλει τη συμβολή του για την επιδότηση των δόσεων των δανείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ αλλά και στα δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply