Προϋπολογισμός 2023: Τι προβλέπει, πώς σχολιάζουν στην κυβέρνηση

Μέτρα στήριξης 4,2 δισ., αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είναι μόνο μερικά από τα «δώρα» για το 2023

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Αλήθεια ποιος θα περίμενε ότι θα έφτανε η στιγμή που οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών θα σχολίαζαν με αυτόν τον τρόπο ένα κείμενο προϋπολογισμού; Κι όμως αυτό συμβαίνει φέτος.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023 που κατατέθηκε στη Βουλή η ιδιωτική κατανάλωση μόλις που θα αυξηθεί κατά 1% ενώ η δημόσια θα υποχωρήσει 1,5%. Παράλληλα οι εξαγωγές θα αυξηθούν αρκετά βραδύτερα από τις εισαγωγές ενώ η τουλάχιστον οι μισές χωρες της Ευρωζώνης σύμφωνα με το ΔΝΤ θα μπουν σε ύφεση. Παρ’όλα αυτά η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί 6 φορές περισσότερο από την Ευρωζώνη , 1,8%, και όλα οφείλονται στις επενδύσεις οι οποίες θα αυξηθούν 15,5%. Συγκεκριμένα στην Ελληνική οικονομία υπολογίζεται ότι θα “πέσουν” περισσότερα από 15δισ€ δημοσίων επενδύσεων, 8,3δισ€ θα έρθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7δισ€ από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 440 έργα κι επενδύσεις.

Αυτή οι οικονομική μεγέθυνση θα βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,7% χωρίς να μπει ούτε ένας νέος φόρος. Κι όχι μόνο δεν θα μπει ούτε ένας νέος φόρος αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και το κοινωνικό κράτος.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα στήριξης 4,2δισ€. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι ύψους 7,75% και θα κοστίσουν 910εκατ€, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα 1,2δισ€, η διατήρηση των μειωμένων εισφορών στον ιδιωτικό τομέα 871εκατ€ και 275εκατ€ η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, πολιτισμό κι αθλητισμό έως το τέλος Ιουνίου.

Παράλληλα έχει διατηρηθεί κι ένα επιπλέον αποθεματικό 1δισ€ ( πέρα από το 1δισ€ του κλασσικού αποθεματικού που πηγαίνει σε κάθε είδους δικαστικές αποφάσεις και φυσικές καταστροφές) για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών που προκύψουν από την ενεργειακή κρίση. Αν πάντως η τιμή το φυσικού αερίου παραμείνει το 2023 κάτω από τα 120€/Mwh κατά μέσο όρο , τότε αυτά τα χρήματα θα “περισσέψουν” αφού το πράσινο ταμείο θα μπορεί να τα βγάζει πέρα με τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Φόροι καινούριοι μπορεί να μην μπαίνουν , τα φορολογικά έσοδα όμως θα αυξηθούν κατά 1,8δισ€. 700εκατ€ θα φέρει επιπλέον στα δημόσια ταμεία ο ΦΠΑ αντανακλώντας το γεγονός ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός και το 2023, υπολογίζεται στο 5% ( ο ίδιος φόρος συνέβαλε σε αύξηση εσόδων 1,5δισ€ το φέτος). 700Εκατ€ περισσότερα σε σχέση με φέτος θα φέρει ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εξαιτίας της αύξησης των εισοδημάτων μέσα στο 2022 σε σχέση με το 2021 που εν πολλοίς ήταν χρονιά πανδημίας.

Η ανάπτυξη θα φέρει και σημαντική αποκλιμάκωση του χρέους το οποίο στο τέλος του 2023 θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ (159,3%) θα έχει μειωθεί δηλαδή 35 μονάδες μέσα σε 2 χρόνια.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply