Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Παρασκήνιο, η κίνηση της Ελλάδας, αντιδράσεις

Το μπλόκο του συνασπισμού των 15 χωρών στο πλαφόν παρωδία που πρότεινε η Κομισιόν προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες – Η πρωτοβουλία της Αθήνας και οι αντιδράσεις από Ολλανδία και Γερμανία

Με την Αθήνα να πρωτοστατεί, σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πριν τη Σύνοδο των υπουργών ενέργειας, το μπλοκ των «15» στρίμωξε την Κομισιόν. Το μπλόκο του συνασπισμού των 15 χωρών στο πλαφόν παρωδία που πρότεινε η Κομισιόν προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες, και τον εκνευρισμό των Ολλανδών. 

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε νωρίς το πρωί πριν τη Σύνοδο των υπουργών ενέργειας, το μπλοκ των «15» στους οποίους εκτός από την Ιταλία, κάνοντας την έκπληξη μπήκε και η Ισπανία, στρίμωξε Κομισιόν, Γερμανία και τους δορυφόρους της, με μια κίνηση – ματ και τη λογική «όλα ή τίποτα».

Η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την πρόταση της Κομισιόν ήταν ενδεικτική: «το πλαφόν στα 275 ευρώ (ανά μεγαβατώρα) ουσιαστικά δεν είναι πλαφόν». Η Αθήνα επιμένει σε πλαφόν μεταξύ 150 και 200 ευρώ.

Στο πλευρό της Ελλάδας τίθενται Βέλγιο, Ιταλία,  Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία. Αποφασίζουν  ότι θα μπλοκάρουν την πρόταση της Επιτροπής για το πλαφόν παρωδία. Η Μαδρίτη μπαίνει και αυτή στον συνασπισμό με σκληρούς χαρακτηρισμούς της αρμόδιας υπουργού για την πρόταση της Κομισιόν. («Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο»).

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια αναπάντεχη κίνηση, οι «15» αποφάσισαν να μπλοκάρουν όχι μόνο την πρόταση για το πλαφόν στο αέριο, αλλά και τους άλλους δύο κανονισμούς που βρίσκονταν στο τραπέζι και θεωρούνταν βέβαιο ότι θα συμφωνηθούν (μηχανισμός αλληλεγγύης – κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και κανονισμός για τις ΑΠΕ τον οποίο θέλει διακαώς η Γερμανία) διαμηνύοντας πως ή θα συμφωνηθούν όλα μαζί ή δεν θα συμφωνηθεί τίποτα. 

Πάντως, παρά την αισιοδοξία για συμφωνία στην νέα έκτακτη Σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου από την τσέχικη προεδρία, η Κομισιόν, παρότι αιφνιδιασμένη, δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της χαμηλώνοντας τον πήχη του προτεινόμενου πλαφόν. «Το ταβάνι και η διάρκεια του μηχανισμού παρέμβασης έχουν τεθεί με μεγάλη προσοχή για τον περιορισμό των κινδύνων» υποστήριξε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον. 

Από πλευράς της η ολλανδική πλευρά εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά της γιατί τίποτα δεν ψηφίστηκε. Έτσι οι αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα έκτακτη Σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά όλα βρίσκονται «στον αέρα» γιατί είναι δύσκολη η συναίνεση μεταξύ των «δύο στρατοπέδων». Πάντως, το σημαντικό είναι ότι η Αθήνα βρίσκεται στο μέτωπο της πλειοψηφίας και έτσι είναι σε θέση να πιέσει προς την κατεύθυνση που θέλει.  
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply