Νέο τουρκικό παραλήρημα με βολές κατά πάντων απο τον Ομέρ Τσελίκ και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε επίσης ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται «αχάριστα»

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η κλιμακωτή τουρκική αντιδραση των τελευταίών ημερών στις νέες κινήσεις θωράκισης και ενδυνάμωσης της Αθήνας στην Ανατολικη Μεσόγειο, και η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, οδήγησαν την ηγεσία της γείτονος σε ένα νέο ανθελληνικό παραλήρημα.

Το ρόλο του επιτιθέμενου πήρε αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, με άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για τον Υπουργό Εξωτερικών αλλά και για τη χώρα μας.

Αιτία οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας με αποκορύφωμα την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο, που βάζει φρένο στις ορέξεις και τα παράνομα σχέδια της Άγκυρας στην Μεσόγειο, με το έκνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Είναι τόσο εμφανής δε, ο εκνευρισμός της Άγκυρας που ο κ. Τσελίκ αναφέρθηκε στην εν λόγω επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, «μόνο και μόνο για να υπογράψει μία συμφωνία ενάντια στην Τουρκία κι ενάντια στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» όπως ισχυρίστηκε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «νόμιμη» τη συμφωνία Άγκυρας- Τρίπολης. 

Στο κάδρο της ενόχλησης έβαλε ο τούρκος αξιωματούχος και τον Ταγίπ Ερντογάν με το οποίο φέρεται – όπως είπε- να στοιχημάτισε για τη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αιγυπτο. «Κάναμε ένα αστείο μεταξύ μας -είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ- Όταν ο Πρόεδρός μας έσφιξε τα χέρια με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, είπαμε: “Ο Δένδιας θα πάει εκεί αύριο το πρωί. Και πράγματι έτσι έγινε. Τώρα, βρίσκονται σε εγρήγορση» είπε. Υποστήριξε δε, ότι αν υπάρξει εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, η Ελλάδα φοβάται ότι τα παράνομα βήματα που έχει κάνει θα είναι μάταια και δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, όπως δεν είχαν και στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν επεχείρησε, επίσης, να εμφανίσει άκρως ενεργητική την τουρκική διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις της Άγκυρας και συνεχίζοντας τα σκωπτικά σχόλια πρόσθεσε: «Αν ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας τρέξουν να πάνε σε χώρες, όπου που η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της ή τις έχει βελτιώσει, να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε τέτοια βήματα, που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας θα κάνουν βόλτες στον αέρα και δεν θα μπορούν καν να προσγειωθούν σε αυτές τις χώρες».

Και ενώ εδώ και πολύ καιρό η Άγκυρα βιώνει την ελληνική εγρήγορση και ετοιμότητα και τη διεθνοποίηση της προκλητικότητάς της απο την ελληνική πολιτική ηγεσία και τη διπλωματία, ο Ομέρ Τσελίκ εμφανίστηκε τόσο εκνευρισμένος σπεύδοντας να βγάλει το συμπέρασμα ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι αναποτελεσματική “αυτή είναι εξωτερική πολιτική-τσαντίρι. Είναι εντελώς αντι-τουρκική, αντι-ερντογανική και η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι σε καμία περίπτωση σεβαστή” ισχυρίστηκε.

Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζετια ούτε εκβιάζεται

Η ελληνική πλευρά, η οποία από θέση αποφεύγει να σχολιάζει τα τακτικά πλέον τουρκικά παραλληρήματα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα έχει φροντίσει έτσι ώστε η εξωτερική και αμυντική της πολιτική να είναι τέτοια που να θωρακίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της συμφέροντα. Όπως σχολίαζαν μάιστα κυβερντηικές πηγές η πολιτικης που έχει επιλέξει η Αθήνα μας προφυλάσσει από το να εγκλωβιζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα της τελευταίας στιγμής, είμαι μια πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε ισχυρές συμμαχίες με αποτελεσματικότατη αποτρεπτική ισχύ, είναι μια πολιτική που μας έχει οδηγήσει η χώρα μας να “είναι μια χώρα που ούτε μπορεί κανείς να την εκφοβίσει, ούτε να την απειλήσει, ούτε να την εκβιάσει”.

Μαινόμενος ταύρος ο Τσελίκ και με τους συμμάχους της Ελλάδας

Μετά το χαστούκι δε και από το Ευρωκοινοβούλιο που με το ψήφισμά του καταδίκασε και ζητά ακύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου, από τα βέλη του Ομέρ Τσελίκ δεν γλίτωσαν ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα “κακομαθημένο παιδί” και “μπελά” για την Ευρώπη και προειδοποίησε την Αθήνα ότι δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα έτσι, παρά μόνο αν καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε επίσης ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται “αχάριστα” γιατί η Τουρκία ήταν – όπως είπε- που επέτρεψε την επιστροφή της στο ΝΑΤΟ, ενώ επανέλαβε τις ανυπόστατες κατηγορίες του ότι δήθεν στην Ελλάδα στρατοπεδεύουν τρομοκρατικές οργναώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Στο στόχαστρο Τσελίκ βρέθηκαν και οι ΗΠΑ και η Γαλλία, τοποθετώντας τες επίσης στο κάδρο των χωρών που δήθεν υποστηρίζουν τρομοκράτες. “Μπορούμε να δώσουμε κι άλλα παραδείγματα τέτοιων συμμάχων μας. Γνωρίζουμε ποιοι από τους συμμάχους μας υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, γνωρίζουμε ποιοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ τους παρέχουν εκπαίδευση στη Συρία, γνωρίζουμε ποια τσιμεντοβιομηχανία, η οποία έχει σχέσεις με χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (σ.σ. Γαλλία), πηγαίνει και χτίζει φυλάκια και αρχηγεία εκεί. Αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε πληροφορίες γι’ αυτά” σημείωσε.

Είχε προηγηθεί΄λίγες ώρες πριν η αυστηρή προειδοποίηση του State Department στην Τουρκία ότι η ενεργοποίηση των S-400 και η προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ και θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις.

“Η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί” προειδοποίησε η αμερικανική πλευρά.

Για την Τουρκία ωστόσο και με τον αεροπορικό της στόλο σχεδόν καθηλωμένο εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών, αναλυτές εισηγούνται την ευρεία χρήση S-400 ως αντίδοτο στα κενά της αεράμυνας. “Φαίνεται πως λόγω των S-400 θα προκληθεί φθορά στον στόλο της τουρκικής Αεροπορίας. Ας το χρησιμοποιήσουμε πλήρως με όλα τα συστήματα διότι είναι το μόνο πραγματικό αντιαεροπορικό που διαθέτει η Τουρκία” τόνισε Τούρκος αναλυτής.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply