Λαγκάρντ: Νέα αύξηση στα επιτόκια για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι ίσως χρειαστεί να περιοριστεί η ανάπτυξη για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, σε επίπεδο που περιορίζουν την ανάπτυξη, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός που έχει εκτοξευθεί πέντε φορές πάνω από τον στόχο.

Η Λαγκάρντ είπε την Παρασκευή ότι ο «κίνδυνος ύφεσης» έχει αυξηθεί, αλλά ότι η ύφεση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές.

«Αλλά πρέπει επίσης να ομαλοποιήσουμε τα άλλα εργαλεία πολιτικής μας και έτσι να ενισχύσουμε την ώθηση από την πολιτική επιτοκίων μας» πρόσθεσε.

«Αναμένουμε αύξηση στα επιτόκια, και η απόσυρση της στήριξης μπορεί να μην είναι αρκετή» είπε επίσης η Λαγκάρντ.

«Τελικά, θα αυξήσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας έγκαιρα».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Έχοντας ήδη προχωρήσει στην πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη στην ιστορία της, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο επίπεδο του 2%, ή και περισσότερο, τον επόμενο μήνα (από 1,5% που είναι τώρα).

«Τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας στάσης», είπε. «Αναγνωρίζοντας ότι τα επιτόκια παραμένουν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαμόρφωση της πολιτικής μας στάσης, είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να ομαλοποιηθεί με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply