«Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τις ευχές ενός αμέτοχου παρατηρητή και να αναλάβει τις ευθύνες της»

Δήλωση Δημήτρη Μάντζου, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Στις 7 Νοεμβρίου, με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε αναδείξει την κερδοσκοπία των τραπεζών, που ενώ άντλησαν ρευστότητα άνω των 50 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τη διοχέτευσαν επαρκώς στην αγορά.

Προσφέρουν επιτόκια-ψίχουλα για τις καταθέσεις και την ίδια ώρα δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υπερπολλαπλάσιο επιτόκιο.

Όπως και με την ενεργειακή κρίση, είναι τα νοικοκυριά, η νέα γενιά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκείνοι που καλούνται ξανά να σηκώσουν το βάρος.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε λύσεις ακούγοντας τις αγωνίες των πολιτών και εντοπίζοντας τα προβλήματα. Και με την κοινωνική κατοικία και με το ιδιωτικό χρέος και σήμερα με τις τράπεζες.

Τρεις εβδομάδες μετά, η Κυβέρνηση συρόμενη διαρρέει ότι αναζητά λύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ θα αρκούσε να υπερψηφίσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών «παρακαλεί» τις τράπεζες να εξετάσουν την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τις ευχές ενός αμέτοχου παρατηρητή και να αναλάβει τις ευθύνες της. Να νομοθετήσει την επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, όσο διαρκούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. 

Και φυσικά, εφόσον ο κ. Σταϊκούρας αναγκάστηκε να επικαλεστεί το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης, τον καλούμε να το υλοποιήσει ολόκληρο, φορολογώντας με έκτακτη εισφορά 4,8% τα υπερκέρδη των τραπεζών από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων.


Πηγή

Leave a Reply