«Ενωμένοι κατά του φασισμού την Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης»

Με αφορμή την Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα, τιμούμε την Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, με αφορμή την Ημέρα Επετείου της Μάχης του Γοργοποτάμου την 25η Νοεμβρίου 1942, που θέσπισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 10 του Νόμου 1285/1982 «για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής στους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του Ιερού Εθνικού Αγώνα».

Αποτίνουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, όπως ρητά όρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, «σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που αγωνίσθηκε οργανωμένα σε ομάδες εναντίον του στρατευμάτων κατοχής 1941 – 1944 ή έδρασε ατομικά με οποιονδήποτε τρόπο εναντίον τους ή βοήθησε με κάθε τρόπο τους Συμμάχους και το Συμμαχικό Αγώνα και δεν συνεργάσθηκε με τους κατακτητές».

Η λάμψη της έκρηξης ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο, το βράδυ της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, με την οποία οι Ήρωες πρόγονοί μας, επέφεραν καίριο πλήγμα, που καθυστέρησε τον ανεφοδιασμό των Γερμανών για εβδομάδες, τονώνοντας ταυτοχρόνως το ηθικό του Ελληνισμού, μένει ακόμα ζωντανή στη μνήμη και στις καρδιές μας.

Παραμένει αλάνθαστη πυξίδα στον αταλάντευτο αγώνα μας κατά του ναζισμού και του φασισμού. Λαμβάνει ιδιαίτερη αξία στις μέρες μας, που δυστυχώς οι ακραίες φασιστικές δυνάμεις πασχίζουν ξανά να βρουν ευήκοα ώτα στην  Ελλάδα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Απέναντι στη διχαστική δυσωδία που μιαίνει και υποβαθμίζει την Ελληνική Δημοκρατία, προς τέρψιν πρόσκαιρων μικροκομματικών προσόδων, αξίζει να ακούσουμε ξανά τα λόγια του ιδρυτή μας όταν στην Ολομέλεια της Βουλής γκρέμισε τα τείχη του εθνικού διχασμού και εισηγήθηκε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, δηλώνοντας την ιστορική φράση «δεν ήρθαμε εδώ σήμερα για να δικάσουμε, πολύ περισσότερο δεν ήρθαμε για να διχάσουμε, ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ».

Δυστυχώς, αυτή την ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η Κυβέρνηση της ΝΔ υπονόμευσε καθοριστικά, δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του Τόπου μας, με τις παρακολουθήσεις του πολιτικού κόσμου, με το παρακράτος που εξέθρεψε και συντηρεί, με την προσβολή των ατομικών δικαιωμάτων πολιτικών και πολιτών και εν τέλει, την διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτών. 

Με ενότητα και ομοψυχία, λοιπόν, μακριά από διχόνοιες και έριδες που είχαν ιστορικά πάντοτε ολέθριες εθνικές συνέπειες, προχωράμε όλοι μαζί στις σύγχρονες μάχες για Δημοκρατία,  Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη

Το ΠΑΣΟΚ καλείται και πάλι από την Ιστορία, με όρους εθνικού χρέους, να επαναφέρει την ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και την κοινωνική ειρήνη στη χώρα». 


Πηγή

Leave a Reply