«Ένα ανθρώπινο δίκτυο ανάπτυξης καινοτόμων πολιτικών για το δημόσιο συμφέρον»

Άρθρο Γιώργου Καραμανώλη, συντονιστή της δράσης «Ψηφιακή Κοινωνία» και τεχνικού υπευθύνου και συντονιστή του προγράμματος «Διαύγεια» κατά την έναρξη και υλοποίησή του το 2010, στην εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών»

Σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει αναφερθεί στην αξία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών, της  συμμετοχικής διακυβέρνησης  και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας ως προϋπόθεση για την ευημερία, την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο και τη μείωση των ανισοτήτων.  Η έμφαση σε ανοιχτές διαδικασίες, συμμετοχικές δράσεις και η ενεργοποίηση ενός δημιουργικού και δυναμικού ανθρώπινου δικτύου ήταν από τις προτεραιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Στην κατεύθυνση αυτή η πλατφόρμα της ψηφιακής κοινωνίας (digitalsociety.gr) υποστηρίζει τον ανοιχτό διάλογο από τους πολίτες και τα μέλη για όλα τα θέματα καθημερινότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έγινε το πρώτο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη με εφαρμογή στο κινητό (Pasok App) και υποστήριξη ενεργής συμμετοχής.

Υπάρχουν στην χώρα μας δυναμικά ανθρώπινα δίκτυα που – μέσα από ανοιχτές διαδικασίες –  μπορούν υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις και με βιώσιμό τρόπο. Για παράδειγμα στη δημόσια διοίκηση, η καλή πρακτική του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ υλοποιήθηκε με ανοιχτές τεχνολογίες και με λογική αποκέντρωσης και ενεργής συμμετοχής των στελεχών του δημόσιου τομέα. Με ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο OpenGov συστάθηκαν Ομάδες Διοίκησης Έργου. Οι ομάδες υλοποίησαν τη δράση στα υπουργεία, στους δήμους, σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, καθώς και στις Ανεξάρτητες Αρχές. 

Η πρόσφατη ανοικτή διαδικασία για την στελέχωση των τομέων πολιτικής μέσα από το digital society,  αναδεικνύει τη δυναμική του ανθρώπινου δικτύου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ενδεικτικά υπάρχουν περισσότερες από 700 αιτήσεις επιστημόνων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε εξειδικευμένες θεματικές περιοχές, κρίσιμες για τη διακυβέρνηση και την άμεση εφαρμογή λύσεων.  Καλύπτεται ένα μεγάλο ευρος θεμάτων όπως οικονομικές πολιτικές, ενέργεια, το περιβάλλον, η προστασία των δασών, ψηφιακή μετάβαση και δεξιότητες, προστασία και των δημόσιων και φυσικών πόρων, η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, η διαχείριση κρίσεων, διεθνείς σχέσεις, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, ασφάλεια υποδομών και δικτύων, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ευφυής γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία, ασφάλιση και αμυντική βιομηχανία κ.ά.  

Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δίκτυο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα λειτουργεί σε ευέλικτες ομάδες και θα στηρίξει επίσης ένα ενισχυμένο μοντέλο επιστημονικής τεκμηρίωσης και εμπλουτισμού των προτάσεων του κόμματος ανά θεματικό τομέα δράσης και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. (Τομείς, ενώσεις, επιμελητήρια, δήμοι, συλλογικοί φορείς κ.α).  Η λειτουργία του θα βασίζεται επίσης στην αξιοποίηση των ψηφιακών συμμετοχικών εφαρμογών και στην λογική ενός ανοικτού εργαστηρίου καινοτομίας το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται.

Οι  δράσεις εκσυγχρονισμού, των υποδομών της ψηφιακής κοινωνίας και η ενεργοποίηση ενός ανθρώπινου δικτύου που θέλει και μπορεί να προσφέρει,  αποτελούν  πυξίδα για την προώθηση μιας ανοικτής και συμμετοχικής λογικής στη διακυβέρνηση και  με στόχο την εφαρμογή πολιτικών από τη κοινωνία, για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον. 


Πηγή

Leave a Reply