Ανδρουλάκης: Δέσμη προτάσεων για την ακρίβεια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει αύριο σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Κάραβελ

Δέσμη μέτρων για την ακρίβεια προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σε εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο στο ξενοδοχείο Κάραβελ, στην Αθήνα. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να προτείνει:

– Τη  μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα

– Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας ώστε να αναλάβουν και οι εταιρείες ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων αντί να συσσωρεύουν υπερκέρδη

– Παροχή φορολογικών κινήτρων για άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά όπως η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων

-Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών, ώστε να καταστούν «αυτοπαραγωγοί» ΑΠΕ και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

-Ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.

-Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης.

– Δημιουργία δεξαμενής 30.000 κατοικιών που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Θα προκύψουν μέσω της κατασκευής νέων και της ανακατασκευής παλαιών κατοικιών ενώ θα προβλέπεται η παροχή φορολογικών κινήτρων ή κινήτρων ανακαίνισης σε ιδιώτες προκειμένου να διαθέσουν τις κλειστές κατοικίες τους στη δεξαμενή. Το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και λιμνάζοντες πόρους του πρώην ΟΕΚ.

-Πρόγραμμα κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών και ως τότε ενίσχυση για το ενοίκιο της φοιτητικής στέγης σε μη προνομιούχες οικογένειες. Επαναφορά της έκπτωσης  φόρου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
 -Προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και επιπλέον:
·    Δίδεται δικαίωμα προτίμησης για την αγορά του ακινήτου του από τον δανειολήπτη, πριν πωληθεί από τις τράπεζες στα funds και με τις ίδιες εκπτώσεις.
·     Καθορίζεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση χαμηλότερων δόσεων για την εξόφληση δανείων, και ορίζεται σταθερό και χαμηλό  επιτόκιο για τις ρυθμίσεις.
·       Κατοχυρώνεται η προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και της κύριας κατοικίας για όλα τα επαγγέλματα, και των εμπόρων.
 
Παρεμβάσεις στην εκδήλωση θα κάνουν οι: Γιάννης Χατζηθεοδοσιου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Η κατάσταση στην αγορά και το μετέωρο βήμα των Μικρομεσαίων), η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ (Καταναλωτές και ακρίβεια), ο Γιώργος Αργειτης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (Ακρίβεια και κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης) και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, Επ. Καθηγητής ΕΜΠ (Χτίζοντας μαζί την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, απαντάμε στην κρίση)

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply