Συντάξεις: Αυξήσεις από τον Ιανουάριο- Πώς θα υπολογισθούν

Εξαιτίας του συνδυασμού ενισχύσεων, 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα έχουν τουλάχιστον διπλή αύξηση των απολαβών τους και ένας στους δύο θα έχει όφελος ίσο με μια επιπλέον σύνταξη

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Κόντρα σε όλες τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο ακόμη και για τον Απρίλιο, η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει να δώσει τις αυξήσεις στις συντάξεις τον Ιανουάριο. Οι συνταξιούχοι δηλαδή θα δουν την αύξηση στις τσέπες καθώς θα εισπράττουν τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.  

Με τον πληθωρισμό να κατατρώγει τα εισοδήματα των πολιτών, η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν έπρεπε να αφήσει τους συνταξιούχους να περιμένουν μέχρι η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου 2023 τις (πρώτες και όχι τελικές) εκτιμήσεις της για το που τελικά έκλεισε ο ρυθμός  ανάπτυξης του 2022. Το ύψος των αυξήσεων προκύπτει από το μισό του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση θα βασιστεί στις προβλέψεις του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο και με βάση αυτές θα υπολογίσει τις αυξήσεις.  

Σε περίπτωση απόκλισης ( την οποία αν υπάρξει θα γνωρίζουμε περίπου στα μέση Οκτωβρίου του 2023) είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αυτή θα συμψηφιστεί στις αυξήσεις του 2024. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού και απόδοσης των αυξήσεων στις συντάξεις θα προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα ενσωματωθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.  

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου εργασίας το 95% των συνταξιούχων θα δει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυξήσεις στις αποδοχές του. Κι αυτό γιατί εκτός από το ξεπάγωμα των αυξήσεων, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και δίνεται και η 4η δόση του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση το ν. Βρούτση για τους παλιούς ασφαλισμένους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Επιπλέον οι χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις έως 800€ θα λάβουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και την επιταγή ακρίβειας των 250€. 

Εξαιτίας του συνδυασμού αυτών των ενισχύσεων, 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα έχουν τουλάχιστον διπλή αύξηση των απολαβών του και ένας στους δύο θα έχει όφελος ίσο με μια επιπλέον σύνταξη. Ακόμη και 9/10 όσων έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν πραγματικές αυξήσεις στην τσέπη τους.  

Στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων, ο ΕΦΚΑ «καθάρισε» και με αυτές του 2020. Έτσι πια ( πλην διεθνών συντάξεων ή περιπτώσεων με οφειλές ή άλλες «εμπλοκές») δεν υπάρχει συνταξιούχος που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης από το 2016 έως και το 2020 που να είναι στο περίμενε. Για το 2021 απομένουν μόλις 8.500 κύριες συντάξεις και για φέτος 17.000€.  

Πολύ σύντομα κι αυτές θα είναι παρελθόν και ο ΕΦΚΑ θα μπορέσει να επικεντρωθεί στην εκκαθάριση επικουρικών και εφάπαξ με στόχο τον μηδενισμό τους έως το καλοκαίρι του 2023.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply