Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ

Παράλληλα, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, Πέμπτη, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2009. Έτσι, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 2% (από 1,25% προηγουμένως), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 2,25% (από 1,50% προηγουμένως) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% (από 0,75% προηγουμένως).

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά σημαντική αύξηση, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, αυτό σημαίνει ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος ως προς την άρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει και νέα αύξηση καθώς ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» και θα παραμείνει, όπως αναφέρει, πάνω από τον στόχο που είναι το 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο 9,9%. 

«Τους τελευταίους μήνες, η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία έχουν συμβάλει στη διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές και στην άνοδο του πληθωρισμού. Η νομισματική πολιτική του Διοικητικού Συμβουλίου επιδιώκει να μειώσει τη στήριξη της ζήτησης και να αποτρέψει τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ.

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply