Ενεργειακή κρίση: Νέο ναυάγιο χθες, νέο ραντεβού για τις 24 Νοεμβρίου

Σε ναυάγιο κατέληξε άλλη μία σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με τις ελπίδες για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας να μετατίθενται πλέον στις 24 Νοεμβρίου

Του Χρυσόστομου Τσούφη

“Ελπίζω να μην τους χαλάσω τα Χριστούγεννα”….Αυτή ήταν η απάντηση του προεδεύοντος του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας Τσέχου Γιόζεφ Σικέλα στην ερώτηση αν στην επόμενη έκτακτη σύσκεψη ( 4η στη διάρκεια της Τσέχικης προεδρίας) στις 24 Νοεμβρίου, τα κράτη μέλη θα μπορέσουν επιτέλους να λύσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν επιτέλους στα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Παρότι οι υπουργοί έχουν το πολιτικό πράσινο φως από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν στον μηχανισμό διορθωσης της αγοράς ο οποιος θα βάζει κόφτη στις απότομες αυξομειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Ένας αριθμός χωρών προεξαρχούσης της Γερμανίας αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι θα κινδυνεύσει η προμήθεια αερίου. Ταυτόχρονα δεν πρέπει ο μηχανισμός αυτός να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης. Μέχρι την επόμενη έκτακτη σύνοδο η Κομισιόν έχει δεσμευθεί ότι θα έχει διαμορφώσει τον μηχανισμό στην πλήρη λεπτομέρειά του, δίνοντας απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Εκεί επίσης που γίνεται ο “κακός χαμός” είναι στο ζήτημα του Ιβηρικού μοντέλου , στο πλαφόν δηλαδή στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή , λύση την οποία προτείνει κυρίως η Γαλλία. Δεν στηρίζεται όμως από πολλές χώρες, δεν είναι βέβαιο ότι στηρίζεται και από την ίδια την Κομισιόν. Η Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον ρωτήθηκε κάμποσες φορές αν η Επιτροπή στηρίζει το μέτρο αλλά δυσκολεύθηκε πάρα πολύ να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Η ανάλυση κόστους – οφέλους που παρουσίασε στους υπουργούς βρίθει “αγκαθιών” από την αύξηση του κόστους για κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, τον κίνδυνο της αύξησης της κατανάλωσης , το αν η επιδοτούμενη ηλεκτρική ενέργεια θα προσφέρεται και στις γειτονικές μη Ευρωπαίκές χώρες κι άλλες πολιτικές προκλήσεις σίγουρα δεν καθησύχασε όσες χώρες το σκέφτονταν σοβαρά.

Πιο δύσκολη τη συμφωνία κάνει και το γεγονός της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου που φαίνεται ότι μετριάζει το αίσθημα του κατεπείγοντος που θα έπρεπε να εμφορεί όλα τα κράτη μέλη. Ο πρόεδρος Σικέλα σχεδόν αγωνιώντας τόνισε ότι “το παιχνίδι” δεν έχει τελειώσει κι ας έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου 40% τις τελευταίες 20 ημέρες. Ο Κώστας Σκρέκας που πήρε και πρώτος το λόγο στο Συμβούλιο προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις αλλά μάταια, η πλειοψηφία κλώτσησε το τενεκεδάκι ακόμη πιο μακριά.

Επιπλέον κάποιες περισσότερο βιομηχανικές χώρες τόνισαν την ένδεια μέτρων στήριξης για μεγάλες βιομηχανίες με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και τζίρο μεγαλύτερο των 50εκατ€ και ζήτησαν μέτρα θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές έναντι των ανταγωνιστών τους εκτός της Γηραιάς Ηπειρου.

Σε αυτά στα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί ενέργειας ήταν οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου που αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη σεζόν, ο νέος δείκτης αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου που θα είναι λειτουργικός έως τις 31 Μαρτίου και θα συμπληρώσει τον TTF αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ενεργειακής αλληλεγγύης που θα εξασφαλίζουν ότι κανένα κράτος μέλος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply