Ενεργειακή κρίση: Διχασμένη η Ευρώπη για την αντιμετώπισή της

Οι ομάδες των χωρών- Τι υποστηρίζει η κάθεμια- Τι θα γίνει με την επιβολή πλαφόν- Πυρετώδεις διαβουλεύσεις το σαββατοκύριακο, χωρίς να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Εικοσιτέσσερις ώρες πριν την ανακοίνωση του νέο πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η επιβολή πλαφόν συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο οι αξιωματούχοι της Κομισιόν το πέρασαν σε διαβουλεύσεις με τις διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χωρίς πάντως να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.  

Οι υποστηρικτές του πλαφόν διαφωνούν ως προς το εύρος του. Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία και Πολωνία επιθυμούν την επιβολή του στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ανεξάρτητα από τον προμηθευτή και από το αν είναι από αγωγούς ή είναι LNG.  

Οι Γάλλοι υποστηρίζουν το λεγόμενο Ιβηρικό μοντέλο, δηλαδή πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, ένα μέτρο όμως που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς.  

Γερμανοί, Ολλανδοί και Νορβηγοί δεν θέλουν κανενός είδους πλαφόν υπό τον φόβο της διαταραχής της επάρκειας τροφοδοσίας. 

Με δεδομένο ότι η Κομισιόν θέλει να παρουσιάσει μόνο προτάσεις που τυγχάνουν ευρείας στήριξης , θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ότι αύριο θα προτείνει κάποιο πλαφόν. Τουλάχιστον όσον αφορά κάποια από τις παραπάνω προτάσεις. Ο ΣΚΑΙ μαθαίνει ότι η Κομισιόν θα προτείνει ως έσχατη λύση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο για περιορισμένο χρονικά διάστημα – 3 μήνες – να μπαίνει πλαφόν στο TTF , που αποτελεί τον δείκτη αναφοράς για το φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη.  

Στις προτάσεις πάντως της Κομισιόν φαίνεται ότι θα υπάρχουν οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου. Άλλωστε στηρίζονται και από το Γερμανικό μπλοκ. Πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι τον χειμώνα του 2023 η Ευρωζώνη θα αγοράσει φυσικό αέριο σαν μια οντότητα. 

Η Κομισιόν επίσης θα τονίσει την ανάγκη για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και υπό αυτό το πρίσμα ταλαντεύεται για το αν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον ευρωπαϊκό συναγερμό γεγονός που σημαίνει ότι αυτομάτως ο στόχος της μείωσης κατανάλωσης κατά 15% γίνεται υποχρεωτικός.  

 Τρίτο μέτρο θα είναι η δημιουργία ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς ο ισχύων TTF θεωρείται πια ξεπερασμένος καθώς αντιπροσωπεύει κυρίως το φυσικό αέριο που μπαίνει στην Ευρώπη μέσω αγωγών αυξάνοντας έτσι τεχνητά την τιμή του φυσικού αερίου. Μέχρι όμως να καταστεί λειτουργικός η Κομισιόν θα ζητήσει στην ουσία από τους αξιόπιστους εταίρους της – ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία ,Αζερμπαιτζάν , Νορβηγία και λοιπούς- λογικές τιμές.   

Παράλληλα έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αποσύνδεση της από την τιμή του φυσικού αερίου. Οι Βρυξέλλες θα είναι έτοιμες να παρουσιάσουν το νέο μοντέλο πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους.   

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply