«Εμείς ζητάμε προστασία πρώτης κατοικίας και δυνατότητα στο δανειολήπτη να αγοράσει στην ίδια τιμή με το fund»

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ στην εκπομπή «Φωνή της Ελλάδος»

Για την υπόθεση Πάτση: Το ζητούμενο στην υπόθεση του κ. Πάτση, είναι η συμπεριφορά ενός βουλευτή: την ίδια ώρα που είναι βουλευτής και έχει εξουσία, την χρησιμοποιεί και νόμιμα συμμετέχει σε εταιρείες εκτός της χώρας. Πρέπει με βάση το νόμο του ΠΑΣΟΚ και του κ. Καστανίδη να προβλέπεται ποινή φυλάκισης και αποπομπή από το αξίωμα του. Το θέμα αυτό είναι πολιτικό, είναι ηθικό και ουσιαστικό. Γιατί στην ουσία αυτού  του θέματος αναδεικνύεται η διαφορετική κουλτούρα των πολιτικών των κομμάτων και της αντίληψής τους απέναντι στο δανειολήπτη και δεν εννοώ τον κακοπληρωτή.

Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοναδικό κόμμα που ψήφισε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία νομοθέτησαν με τέτοιο τρόπο ώστε τα funds να μπορούν να πάρουν τα δάνεια και μάλιστα να μπορούν να δανειοδοτηθούν. Ήρθε η Νέα Δημοκρατία μετά και έβαλε «τους Πάτσηδες» να αγοράζουν τα δάνεια των πολιτών 60 εκατομμυρίων για 4 εκατομμύρια €. Μάλιστα, ο κύριος Πάτσης δανειοδοτήθηκε για να πάρει τα 4 εκατομμύρια με τα οποία εξαγόραζε δάνεια πολιτών.  

Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται ούτε την πρότασή μας για προστασία της πρώτης κατοικίας, ούτε την πρότασή μας για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα και στο δανειολήπτη να αγοράσει στην ίδια τιμή με το fund. Εδώ, λοιπόν, φαίνεται με σαφήνεια η διαφοροποίηση των πολιτικών επιλογών και χαιρόμαστε που η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει – ιδεολογικά και τεχνικά – αυτά τα ζητήματα.

Για τον ορισμό των μελών του ΑΣΕΠ: Ένας από τους λόγους για τους οποίους φεύγει ο κόσμος στο εξωτερικό είναι η έλλειψη αξιοκρατίας. Στην Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία συμμετέχω, την προηγούμενη εβδομάδα συγκληθήκαμε για να επιλέξουμε τα μέλη του ΑΣΕΠ.  Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εξηγήσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής,ότι δεν συναινούμε στο «μοίρασμα» των θέσεων στο οποία φαίνεται να συμφώνησαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπροτείναμε η διαδικασίαία να διενεργηθεί μέσω open gov με δημόσια κατάθεση βιογραφικών. Και εδώ λοιπόν καταδεικνύεται η διαφορετική προσέγγιση, η διαφορετική πολιτική κουλτούρα  του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι ακριβώς το ίδιο, αν και συνήθως φωνάζουν και τσακώνονται με πολύ μεγάλη θέρμη για να «αποδείξουν» ότι είναι διαφορετικοίί.  

Για την επόμενη μέρα των εκλογών : 

Μέχρι σήμερα με βάση τις δημοσκοπήσεις, έχουμε προχωρήσει από το 8% στο 14%. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει αυξήσει το ποσοστό του στις δημοσκοπήσεις. Τα άλλα δύο κόμματα πέφτουν σταθερά. Την απλή αναλογική την έκοψε αυτός που την ψήφισε. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική, αφού δεν προτίθεται να την εφαρμόσει. Η απλή αναλογική υπάρχει με τη σκέψη να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με 151 βουλευτές και με ποσοστά πάνω από 50% ακόμα και αν δεν είναι το πρώτο κόμμα. Εγώ δεν ψήφισα την απλή αναλογική και αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μας λέει, «ψηφίστε Μητσοτάκη». Αυτό που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε, την απλή αναλογική, ο ίδιος την καταργεί. Εμείς που δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική, λέμε ότι από την πρώτη Κυριακή μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση ένα πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικό, με τις προϋποθέσεις που θέσαμε, χωρίς τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη, η οποία θα δώσει μία δυναμική στη χώρα. Εμείς δεν θα κυβερνήσουμε για να μοιράσου καρέκλες, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε να κυβερνήσουμε, αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε στα funds, θέλουμε να φέρουμε ρύθμιση που να δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αγοράσει. Θέλουμε να κυβερνήσουμε φέρνοντας κλιμακωτό πλαφόν στην λιανική και όχι πλαφόν στην χονδρική όπως λένε ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, ευνοώντας την αισχροκέρδεια.


Πηγή

Leave a Reply