«Το μοντέλο εργασίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προκαλεί κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο στους εργαζόμενους» – Κίνημα Αλλαγής

Δήλωση Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Οι αναπτυγμένες χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο στην τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών, γιατί τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής της είναι ενθαρρυντικά τόσο για την βελτίωση συνθηκών ζωής των εργαζομένων όσο και για την αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας. Στα καθ’ ημάς, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις διεθνείς εξελίξεις. Καμία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της τετραήμερης εργασίας στην Ελλάδα. 

Δυστυχώς, η τροχιά στον χώρο της εργασίας είναι αντίστροφη: 

  • Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» ως προς τον μέσο όρο εβδομαδιαίας απασχόλησης με 40,1 ώρες. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος εβδομαδιαίας απασχόλησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν 36,4 ώρες (Eurostat, 2021).
  • Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα εργαζόμενου τον Απρίλιο έφτασε το 18% για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης και εκτοξεύτηκε στο 28% για όσους εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης (Έκθεση ΙΝΕ-ΓΣΕΕ 2022).
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση (μεταξύ 37 χωρών) στην παραγωγικότητα εργασίας. Ξεπερνάμε μόνο τη Χιλή, το Μεξικό και την Κολομβία (ΟΟΣΑ, 2020).
  • Tο ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα είναι το έβδομο χαμηλότερο στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πρωταθλητισμό στην πρόσληψη των δικών της παιδιών: ο αριθμός των μετακλητών, ανερχόμενος σε 3.483 σύμφωνα με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο της φθηνής εργασίας σε συνδυασμό με τον παλαιοκομματισμό, που επιλέγει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απέχει παρασάγγας από ένα μοντέλο ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο και ουσιαστική μέριμνα τόσο για την ελληνική οικογένεια, όσο και για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. 


Πηγή

Leave a Reply