Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή συναυλία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Βίντεο

Η συναυλία διοργανώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους σε συνεργασία με τον δήμο

Στην γεμάτη κόσμο και περαστικούς πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ερμήνευσε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών σε μια ανοιχτή συναυλία τιμής και μνήμης της επετείου των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Την ΚΟΘ διευθύνει η Καλλιτεχνική της Διευθύντρια Ζωή Τσόκανου. Σολίστ στο φλάουτο ο ιδιαιτέρως ταλαντούχος Στάθης Καραπάνος, που διαπρέπει στο εξωτερικό και το 2020 του απονεμήθηκε το περιώνυμο «Βραβείο Μπερνστάιν», ενώ τον περασμένο Μάιο έλαβε το Βραβείο «Νέου Καλλιτέχνη της Μουσικής» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (ΕΕΘΜΚ).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη «Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ.1» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, μια σύνθεση που έδωσε νέα πνοή σε παραδοσιακά τραγούδια των Δωδεκανήσων, από έναν δημιουργό με καταγωγή από τη Σμύρνη. Ακολουθούν η μελαγχολική «Παβάνα» του Φωρέ και η δραματική εισαγωγή από την όπερα «Η Δύναμη του Πεπρωμένου» του Βέρντι με το χαρακτηριστικό μοτίβο της Μοίρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΟΘ θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Έλληνα συνθέτη και πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ «Time Lapse» και στη συνέχεια θα ακουστεί η «Εισαγωγή αρ.1 πάνω σε Τρία Ελληνικά Θέματα» του Γκλαζουνώφ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τον εμβληματικό «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια μεταγραφή της σουίτας του μπαλέτου για φλάουτο και ορχήστρα, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

Η συναυλία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και, όπως τόνισε ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας, η ΚΟΘ είχε να εμφανιστεί στην πλατεία Αριστοτέλους από το καλοκαίρι του 2014.

Πηγή: www.voria.gr


Πηγή

Leave a Reply