Η ύφεση απειλεί την Ευρώπη – «Ιφιγένεια» η ανάπτυξη

Σαν να μην έφτανε η απειλή της ύφεσης, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τα θηριώδη κόστη ενέργειας με τον κίνδυνο του δελτίου να επικρέμαται. 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η ανάπτυξη ετοιμάζεται να γίνει η Ιφιγένεια στον βωμό των Κεντρικών Τραπεζών έτσι ώστε να φυσήξουν ούριοι άνεμοι για την πτώση του πληθωρισμού, και οι αγορές κλυδωνίζονται.

Η αυριανή μέρα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές ως η D-Day για το κόστος χρήματος καθώς η FED για Τρίτη φορά θα εγκρίνει αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες.

Στον ίδιο δρόμο και η Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας που αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες. Από κοντά η Ινδονησία, η Νορβηγία, οι Φιλιππίνες, η Σουηδία, η Ελβετία μεταξύ πολλών άλλων.

Σύμφωνα με την JP Morgan, ο πλανήτης θα δει το τρίμηνο που διανύουμε την μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1980 καθώς η εποχή του φθηνού χρήματος πνέει τα λοίσθια.

Οι αγορές δείχνουν τρομοκρατημένες. Ο Ευρωπαϊκός δείκτης τιμών υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τις 6 Ιουλίου, έχοντας απωλέσει σχεδόν όλα τα καλοκαιρινά κέρδη. Το ευρώ έχασε πάλι το 1 προς 1 με το δολάριο και το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σταθερά κάτω από τα 90$/βαρέλι καθώς όλες αυτές οι αυξήσεις στα επιτόκια θα πλήξουν σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης.

«Οι αριθμοί δεν δείχνουν καθόλου καλοί» είπε πρόσφατα σε μια συνέντευξη του στο CNBC o Διευθύνων Σύμβουλος της FedEx Ρατζ Σουπραμανιάμ σε ερώτηση για το αν βλέπει παγκόσμια ύφεση. Ύφεση και πόνο στην Ευρωζώνη βλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron MikeWirth μιλώντας στο CNN.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg υπολογίζουν πια στο 80% τις πιθανότητες ύφεσης της Ευρωζώνης τους επόμενους 12 μήνες με την ισχυρότερη οικονομία της, την Γερμανική, να μπαίνει στην ύφεση πιθανότατα από το τρέχον τρίμηνο.

Σαν να μην έφτανε η απειλή της ύφεσης, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τα θηριώδη κόστη ενέργειας με τον κίνδυνο του δελτίου να επικρέμαται. 

Στη Γερμανία ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι για πολλά νοικοκυριά οι λογαριασμοί ενέργειας είναι ήδη τετραψήφιοι με κίνδυνο ακόμη και τετραπλασιασμού τους.  

Στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης 16 δισ€ με επιταγές ακρίβειας για 100-200€ και πλαφόν στις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου 15% για το 2023.  

Το νέο τρόπο επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο αναμένεται ως την Τετάρτη να ανακοινώσει εδώ στην Ελλάδα, ο Κώστας Σκρέκας.

Το «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» ήρθε να επιβεβαιώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος σε συνέντευξη του στο Politico δεν έχασε την ευκαιρία να «ξανακατσαδιάσει» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ανεπάρκεια των κοινοτικών προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Από την πλευρά της η επίτροπος ενέργειας Κάντρι Σίμσον ζήτησε μέσω του CNBC από τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τις επιδοτήσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις γιατί ο κίνδυνος της επανεμφάνισης των «κίτρινων γιλέκων» στους δρόμους της Ευρώπης είναι παραπάνω από ορατός.


Πηγή

Leave a Reply