Η στρατηγική των κομμάτων μετά τη ΔΕΘ

Οι δυο βασικοί μονομάχοι, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει σε μεγάλο βαθμό τα χαρτιά τους. Σε ποια γραμμή κινούνται οι άλλοι «παίκτες»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Και τώρα ήρθε η ώρα των δημοσκοπήσεων. Τα κόμματα παρουσίασαν τα προγράμματα τους στη Θεσσαλονίκη, “συνομίλησαν” με τους πολίτες και η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης έχει ξεκινήσει.

Οι δυο βασικοί μονομάχοι, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει σε μεγάλο βαθμό τα χαρτιά τους. Ζητούμενο η αύξηση της συσπείρωσης που θα βάλει φρένο στις μετακινήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο. Πλέον θα αναζητούν ψήφους στους αναποφάσιστους, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις “δεξαμενές” από το κέντρο δεξιά και αριστερά αντίστοιχα.

Η κυβερνητική παράταξη ξεκινά με τρεις σταθερές: δεν θα αιφνιδιάσει με πρόωρες κάλπες, δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το κυβερνητικό σχήμα θα μείνει ως έχει. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως στην αντιπαράθεση με την Κουμουνδούρου ήρθε να προστεθεί και η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ. Η συντήρηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να μείνει κοντά στη σημερινή πλειοψηφία ένα μεγάλο μέρος  των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την Κουμουνδούρου. Μόνο που τα πράγματα δεν μπορεί να είναι απολύτως προβλέψιμα από τη στιγμή που στην Ηρώδου Αττικού έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Η επιλογή του πρωθυπουργού να μην τρέξει τις πολιτικές εξελίξεις ήταν κατά γενική ομολογία μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Αν μέσα στο φθινόπωρο καταφέρουν να διατηρήσουν την ψαλίδα με την αξιωματική αντιπολίτευση πάνω από τις επτά με οχτώ μονάδες εκτιμούν πως θα έχουν ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα για την τελική νίκη. Ο οδηγός θα είναι η κάλπη της απλής αναλογικής όπου μια καλή διαφορά θα ανοίξει τον δρόμος της αυτοδυναμίας για τις δεύτερες εκλογές. Για τις εξαγγελίες από την ΔΕΘ τα μηνύματα που παίρνουν στο Μαξίμου είναι θετικά. Αυτό που ενδιαφέρει πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να εξακολουθήσει να έχει μεγάλη επιρροή στους κεντρώους ψηφοφόρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με τη στρατηγική της πρώτης κάλπης και στο δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός περί τερατογένεσης ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με την “προοδευτική διακυβέρνηση”. Στην Κουμουνδούρου επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον “νίκης” για το κόμμα ξορκίζοντας την ήττα στις εκλογές ή σενάρια που μιλούν για επαναφορά στο Μαξίμου ως δεύτερο κόμμα. “Δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. Είναι γεγονός πως το επόμενο διάστημα θα επιχειρούν με κάθε ευκαιρία να μεγαλώνουν το χάσμα που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ. “Ο θύτης και το θύμα δεν γίνεται να κυβερνήσουν μαζί” είπε ο Αλέξης Τσίπρας ως απάντηση σε παλαιότερη αναφορά του πρωθυπουργού πως “ψηφίζεις Ανδρουλάκη και σου βγαίνει Τσίπρας”.

Στη γραμμή “ούτε Νέα Δημοκρατία ούτε ΣΥΡΙΖΑ” παραμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ κάνοντας λόγο για “αυταπάτες προγράμματος Θεσσαλονίκης”. Μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίστηκε βέβαιος πως αν βγει πρώτο κόμμα θα σχηματιστεί προοδευτική διακυβέρνηση, ωστόσο φαίνεται πως λογαριάζει χωρίς τον βασικό “ξενοδόχο” που είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έκανε σαφές ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη από την συμπρωτεύουσα – όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα – είναι πως ο λαός θα δώσει τις απαντήσεις στις κάλπες για το μοντέλο διακυβέρνησης, αλλά και για τους πρωταγωνιστές της μετεκλογικής περιόδου. Ζήτησε ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή και στο κόμμα είναι αισιόδοξοι πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων (κατέθεσε συμπληρωματική μηνητήρια αναφορά) αλλά και το άνοιγμα που γίνεται σε νέες ηλικίες θα αποδώσουν δημοσκοπικούς καρπούς. Ήδη μια μικρή κάμψη που εμφανιζόταν στις αρχές του καλοκαιριού βλέπουν πως δεν υπάρχει πια, ενώ εκτιμούν ότι έχουν αποκτήσει περισσότερο χώρο στην αντιπολίτευση που ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τέταρτος “παίκτης” είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν είναι αρνητικός στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, όμως θέτει έναν όρο, προφανώς προς τον ΣΥΡΙΖΑ: η προγραμματική σύγκλιση να συζητηθεί πριν από τις κάλπες και όχι όταν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πάρει την τριήμερη διερευνητική εντολή. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 βάζει δύσκολα στον πρώην πρόεδρο του, καθώς θα ήταν “βούτυρο στο ψωμί” της κυβέρνησης αν οι δυο τους βρεθούν στο ίδιο κάδρο να συζητούν τους όρους μια πιθανής συνεργασίας. Η Νέα Δημοκρατία θα μιλήσει για επανάληψη του 2015 σε μια προσπάθεια να ξυπνήσει αρνητικές μνήμες σε πολλούς κεντρώους ψηφοφόρους.


Πηγή

Leave a Reply