Επίδομα θέρμανσης: Ποσά, εισοδηματικά κριτήρια, για ποιους διπλασιάζεται – Παραδείγματα

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει στην αντλία και οριζόντια το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 25 λεπτά σε μια προσπάθεια να το κάνει ακόμη περισσότερο ελκυστικό.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ένας δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης, ο οποίος ζει μόνιμα στο Δήμο Αθηναίων έλαβε πέρυσι, 300χ0,43=129€.

(Θυμίζω ότι από πέρυσι ισχύει το νέο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης σύμφωνα με το οποίο η επικράτεια έχει χωριστεί σε 200.000 τετράγωνα ώστε να αποτυπώνεται όσο το δυνατόν καλύτερα η γεωγραφική και κλιματική ιδιαιτερότητα κάθε τόπου. Έτσι κάθε περιοχή αποκτά ένα συντελεστή – στο παράδειγμα μας το κέντρο της Αθήνας έχει 0,43 – ανάλογα με το υψόμετρο, την απόσταση από τη θάλασσα και τον αριθμό των ημερών στη διάρκεια του χρόνου κατά τις οποίες η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 15,5 βαθμού, τις λεγόμενες βαθμοημέρες). Φέτος η βάση αυξάνεται στα 350€ ή 16,7% και άρα ο ίδιος δικαιούχος θα λάβει 150,5€.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας. Με 1 παιδί ο συγκεκριμένος δικαιούχος θα πάρει φέτος 180,6€ , με 2 παιδιά, 210,7€ κ.ο.κ.

Σε άλλο παράδειγμα ο άγαμος κάτοικος του Καρπενησίου πήρε πέρυσι 324€ επίδομα θέρμανσης ενώ φέτος θα πάρει 378€.

Έγγαμος με 2 παιδιά στο Δοξάτο Δράμας έλαβε πέρυσι 336€ ενώ φέτος θα λάβει 392€

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι για πρώτη φορά φέτος θα εγκαταλείψουν τον ηλεκτρισμό ή το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης και θα στραφούν -αν υπάρχει βεβαίως δυνατότητα – στο πετρέλαιο θέρμανσης, το υγραέριο ή ακόμη και το πέλετ. Κι αυτό γιατί η βάση υπολογισμού γι’ αυτούς διπλασιάζεται στα 700€. Στο παράδειγμα δηλαδή του Καρπενησίου ο δικαιούχος που δεν θα χρησιμοποιήσει ρεύμα ή φυσικό αέριο, δεν θα πάρει 378€ αλλά 756€.

Σε αυτήν την κατηγορία των κερδισμένων εντάσσονται κι όσοι γίνονται φέτος για πρώτη φορά δικαιούχοι εξαιτίας της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων. Και δεν είναι και λίγοι, περίπου 500.000 νέοι δικαιούχοι θα λάβουν για πρώτη φορά το επίδομα καθώς το εισόδηματικό κριτήριο για τον άγαμο αυξάνεται στις 16.000€ από 14.000€. Από τις 20.000€ στις 24.000€ αυξάνεται για τον παντρεμένο και προσαυξάνεται 3.000€/παιδί.

Επιπλέον η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει στην αντλία και οριζόντια το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 25 λεπτά σε μια προσπάθεια να το κάνει ακόμη περισσότερο ελκυστικό. Το μέτρο θα ισχύσει τον Οκτώβριο – η τιμή της επιδότησης θα επανεκτιμάται μήνα με το μήνα – και σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς αν σήμερα άρχιζε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης τότε θα εκκινούσε από το 1,60€/λιτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα και θα ξεπερνούσε ίσως και τα 1,70€/λίτρο στην περιφέρεια.

Στο ίδιο πλαίσιο , της προσπάθειας “απεξάρτησης” των πολιτών από το φυσικό αέριο κι επομένως και το ηλεκτρικό ρεύμα ως μέσο θέρμανσης, το υπουργείο ανάπτυξης ετοιμάζει ξεχωριστή πρωτοβουλία ώστε να μην “φύγουν” οι τιμές στα καυσόξυλα και το πέλετ. Μια κίνηση που κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς οι τιμές αυξάνονται και εδώ μέρα με την ημέρα με την ηγεσία του υπουργείου να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια.


Πηγή

Leave a Reply