«Επέκταση της τουριστικής περιόδου με σχέδιο και επαγγελματισμό» – Άρθρο Γιώργου Νικητιάδη στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Άρθρο Γιώργου Νικητιάδη, πρώην υφυπουργού Τουρισμού και γραμματέα Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου αποτελεί στρατηγικό στόχο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και ως εκ τούτου θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μακροχρόνιο επαγγελματικό σχεδιασμό. Ευκαιριακές προσεγγίσεις του τύπου «στοχεύουμε σε κατοίκους της Κεντρικής Ευρώπης λόγω της ακριβής ενέργειας και του καλού κλίματος της χώρας μας» αποτελούν μεν ευγενείς προσπάθειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσκαιρα οφέλη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέτουν τα απαραίτητα θεμέλια για επέκταση της τουριστικής περιόδου στην πατρίδα μας, με μόνιμα και διαρκή χαρακτηριστικά.

Τούτων δοθέντων, το ταξίδι που γίνεται από τον υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τις ημέρες αυτές με στόχο, όπως διαβάζουμε, «την επέκταση της τουριστικής περιόδου», σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αφορά τον μεγάλο στόχο της επέκτασης. Σχετίζεται απλώς με τη δυνατότητα την τρέχουσα περίοδο να έρθουν στη χώρα μας τουρίστες που θα δυσκολευτούν τον ερχόμενο χειμώνα να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της ενέργειας και της συνακόλουθης ανάγκης για περισσότερη θέρμανση, που στην Κεντρική Ευρώπη εκ των πραγμάτων θα είναι πολύ πιο κοστοβόρα.

Ταυτοχρόνως βεβαίως, οι tour operators που στέλνουν τον χειμώνα χιλιάδες Ευρωπαίους σε μακρινές χώρες με πολύ ζεστό κλίμα για διακοπές, με το τεράστιο κόστος των καυσίμων φέτος, ούτε που σκέφτονται να σηκώσουν αεροπλάνα για τόσο μακρινούς προορισμούς. Γι’ αυτό άλλωστε οι ίδιοι πρώτοι ζήτησαν να δουν τον κ. Κικίλια.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εδώ και πολλά χρόνια αναφερόμαστε στους στρατηγικούς στόχους που θα πρέπει να έχει η χώρα για τον τουρισμό της, αλλά εμμένουμε διαρκώς στην ανάγκη ενός αναπτυξιακού σχεδίου με μακροχρόνιο ορίζοντα 10 έως 15 ετών, που θα θέτει με καθαρότητα τους στρατηγικούς στόχους του τουρισμού μας, ένας εκ των οποίων είναι και η επέκταση της περιόδου.
Ενα παρόμοιο σχέδιο θα δείξει σε ποιες περιοχές μπορούμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και ταυτοχρόνως θα υποδείξει και τις αγορές στις οποίες θα πρέπει να στραφούμε για την προσέλκυση τουριστών τους νεκρούς μέχρι σήμερα μήνες.

Ας μη μιλάτε λοιπόν κύριε Κικίλια και κύριοι της κυβέρνησης για επέκταση της περιόδου. Ας αρκεστούμε σε αυτό που επιδιώκουν πρωτίστως οι ίδιοι οι tour operators αυτή την περίοδο και ας εκμεταλλευθούμε τη συγκυρία χωρίς διακρίσεις έναντι του συνόλου των παραγόντων της αγοράς, αλλά κυρίως χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στους tour operators.


Πηγή

Leave a Reply