Άνθρακες ο θησαυρός της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. – Κίνημα Αλλαγής

Ανακοίνωση Γραμματέα Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Τζελέπη, για την πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου

Δυστυχώς, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες αγρότες,  που τους έχει πλήξει η ακρίβεια εφοδίων και οι υψηλές τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσής για το πετρέλαιο ή είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά πολύ μικρότερα των αναμενομένων.

Η ευθύνη για το αλαλούμ επιμερίζεται ακέραιη  στην κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία.

  • Χιλιάδες αγρότες παρά το ότι έχουν δηλώσει IBAN στην ΑΑΔΕ και εμφανίζονται κατ’ επάγγελμα αγρότες ( κωδικός 037 στη δήλωση εισοδήματος) δεν πήραν ούτε ευρώ και κανείς δεν βγήκε να τους ενημερώσει υπεύθυνα τί έχει συμβεί.
  • Πάρα πολλές είναι και οι περιπτώσεις παραγωγών που έλαβαν μικρότερα ποσά έναντι των αναμενομένων, λόγω «βραχυκυκλώματος» του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων και λανθασμένων στοιχείων, πού στάλθηκαν στην ΑΑΔΕ.
  • Εξαιρέθηκαν από το αρχείο πληρωμής ολόκληρές ποικιλίες καλλιεργειών βαμβακιού από λάθος κωδικοποίηση στο αρχείο πληρωμής

Ακόμα και αυτοί που πληρώθηκαν κανονικά, τονίζουν ότι τα χρήματα που δόθηκαν φτάνουν για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ των τρακτέρ και τίποτα περισσότερο.

Κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο σε μια χρονιά, που το κόστος παραγωγής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και χιλιάδες αγρότες είναι με την πλάτη στον τοίχο ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Η κυβέρνηση οφείλει, εδώ και τώρα, να δώσει λύση για την άμεση καταβολή της επιστροφής σε όλους τους δικαιούχους αγρότες, χωρίς περικοπές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Συνάμα, οφείλουν να εξασφαλίσουν το αναγκαίο κονδύλι για να καλυφθεί το κόστος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης και το δεύτερο εξάμηνο του 2022.


Πηγή

Leave a Reply