3 του Σεπτέμβρη 1974. Τότε και τώρα – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, μέλους της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Σίγουρα οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες του τότε είναι τελείως διαφορετικές του σήμερα. Όμως και τώρα υπάρχει η κοινωνική αναγκαιότητα να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα που βάζει η εποχή μας και όχι να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας.

Τώρα η δημοκρατία μας έχει εδραιωθεί και έχουμε κατακτήσει δημοκρατικές θεσμικές λειτουργίες.

Η οικονομική κρίση μπορεί να μας έθεσε σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας, για ένα διαστημα ,αλλά γενικώς η χώρα είναι μία σύγχρονη δημοκρατία και η Μεταπολίτευση αποτελεί την πιό δημιουργική και δημοκρατική περίοδό της. Σίγουρα τα τελευταία γεγονότα των υποκλοπών ρίχνουν βαριά σκιά σε θεσμούς και απειλούν το κράτος δικαίου. Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες θα φροντίσουν να προστατεύσουν τα δημοκρατικά κεκτημένα. 

 Έτσι και αλλοιώς ο κυρίαρχος λαός σύντομα θα κληθεί να κάνει την αποτίμηση αυτών των απαράδεκτων και αντιδημοκρατικών πολιτικών.

Τότε από την γενιά του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα δημιουργήθηκε η μήτρα πού γέννησε το μεγάλο λαικό κίνημα του ΠΑΣΟΚ. Όσοι συμμετείχαμε σε αυτές τις διαδικασίες καταθέσαμε την ψυχή μας και τις ελπίδες μας για έναν καλύτερο κόσμο.Ναι ,θέλαμε να αλλάξουμε συθέμελα τα πάντα.Προσγειωθήκαμε στην σκληρή πολιτική πραγματικότητα,αναθεωρήσαμε πολλά,αλλά προχωρήσαμε μπροστά.

Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν την δική τους συνεισφορά. Η συντηρητική παράταξη συνέβαλε στην εδραίωση της Δημοκρατίας αντιλαμβανόμενη επιτέλους ότι η δημοκρατική ομαλότητα δεν εξασφαλίζεται με χούντες και δικτατορίες,αλλά σεβόμενη τους όρους του δημοκρατικού παιχνιδιού.

Οι γενιές της Εθνικής Αντίστασης, του 114,των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου έχουν το μεγάλο μερίδιο σε ότι προοδευτικό έγινε αυτά τα χρόνια.

Τώρα η εποχή μας είναι πιό δύσκολη και απαιτητική.Έχουμε μία γενιά που μεγάλωσε στα χρόνια πού άνθησε το πελατειακό κράτος-και έχουμε όλοι ευθύνη για αυτό- στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ,στην πρόσφατη υγειονομική κρίση και στην μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά θα γεννοβολήσουν νέους αγώνες και θέτουν τα σύγχρονα προτάγματα της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας.

Αξιοκρατία,περιβαλλοντολογική επαγρύπνηση,δημόσιες πολιτικές για υγεία και παιδεία,μείωση των ανισοτήτων είναι μερικά που κυριαρχούν πλέον στην δημόσια συζήτηση.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον είναι υποχρεωμένα να προσαρμοστούν τα σημερινά κόμματα εάν δεν θέλουν να χάσουν το τρένο.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει πάρει το μήνυμα.Στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες εκφράστηκε η απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης για ανανέωση.Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δημιούργησε συνθήκες ανατροπής των υπαρχόντων πολιτικών συσχετισμών.

Υπάρχει μία αύρα θετική που μπορεί σαν άλλοτε, να σπάσει το κατεστημένο του  τοξικού δικομματισμού. Εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε για ιδέες και πολιτικές. Να πάρουμε αποστάσεις από λογικές του ¨νόμιμου και ηθικού¨ και του ελέγχου των αρμών της εξουσίας.

Επίσης να δηλώσουμε ότι δεν μας αφορούν τα πολιτικά μέτωπα τύπου αντιδεξιό ή αντιΣΥΡΙΖΑ. Αυτά δείχνουν ένδεια πολιτικής πρότασης και απλά προσπαθούν να ξυπνήσουν παρωχημένα αντανακλαστικά.

Ένα μέτωπο μας αφορά. Αυτό της υπεράσπισης της δημοκρατίας των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της πάλης για την μείωση των διακρίσεων και των ανισοτήτων και της θεσμικής θωράκισης της δημοκρατίας μας.

Σε αυτό το μέτωπο καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες ,είμαστε δεσμευμένοι σε προγραμματικές δεσμεύσεις που οδηγούν σε σοσιαδημοκρατικές πολιτικές.  Αυτό θα κληθούν να το αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών μας και της κοινωνικής μας βάσης.Αυτό που δεν αμφισβητείται ,είναι η θέλησή μας να κάνουμε και σήμερα αυτό που κάναμε και εκείνον τον Σεπτέμβρη του 1974.

Ναι, έχουμε όνειρα για μία καλύτερη ζωή.

Ναι,ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Άλλωστε όπως λέει ο Ερνστ Μπλοχ:

¨Η ελπίδα είναι ερωτευμένη με την επιτυχία παρά με την αποτυχία¨


Πηγή

Leave a Reply