«Πρέπει να δράσουμε για την πυρηνική απειλή, πριν να είναι πολύ αργά» – Κίνημα Αλλαγής

Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου, Προέδρου Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Ο μήνας Αύγουστος αποτελεί μια ετήσια υπενθύμιση της τραγωδίας της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι πρώτες πυρηνικές βόμβες.

Το σοκ, τα θύματα, η τρομερή καταστροφή…

Ωστόσο, παρά τις πολυετείς προσπάθειες ενάντια στη χρήση, τη διάδοση και τη δοκιμή πυρηνικών όπλων, αυτή η απειλή παραμένει. Και είναι μια απειλή που αφορά κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι μια απειλή για την ίδια την ανθρωπότητα.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ,Αντόνιο Γκουτέρες, σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα βρίσκονται σε οπλοστάσια ανά τον κόσμο.

Η χρήση νέων τεχνολογιών στα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα big data, οι κβαντικοί υπολογιστές, τα υπερηχητικά βλήματα, σε συνδυασμό με την αύξηση των συγκρούσεων με πυρηνικό κίνδυνο, στη Μέση Ανατολή, την Κορεατική Χερσόνησο και την εισβολή της Ρωσίας της Ουκρανίας, αυξάνουν τις πιθανότητες για καταστροφικά γεγονότα.

Η αντιπαράθεση γύρω από τη Ζαπορίζια, η στρατιωτικοποίηση ή η επίθεση σε μια τέτοια εγκατάσταση, αποτελεί μία αυστηρή προειδοποίηση προς όλους. Μια υπενθύμιση της πιθανής καταστροφής σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος ή πυρηνικής αντιπαράθεσης.

Η στρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τα Ρωσικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, καταδεικνύει την ευθραυστότητα του κόσμου μας εάν δεν ενισχυθούν οι συνθήκες και οι κανονισμοί γύρω από τα όπλα μαζικής καταστροφής και δεν τηρηθεί το διεθνές δίκαιο.

Είναι υψίστης σημασίας να επιτραπεί στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να εισέλθει στο εργοστάσιο και να διασφαλίσει την ασφάλεια του, ώστε να μετατρέψει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια επικαιροποιημένη πολυμερή παγκόσμια συνθήκη για τη διαφύλαξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων και την προστασία των αμάχων σε καταστάσεις πολέμου. Αυτή η συνθήκη πρέπει να συμπληρώσει έναν οδικό χάρτη για τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό, θέτοντας έτσι τέλος στην αυξανόμενη κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών και τηντρομερή απειλή για τον πολιτισμό μας.

Η 10η Διάσκεψη για την Αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη, πρέπει να δείξει ότι, μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, μπορεί να υπάρχει πραγματική πρόοδος προς την εξάλειψη των πυρηνικών αποθεμάτων.


Πηγή

Leave a Reply