Πληθωρισμός: Πρώτη υποχώρηση μετά από 15 μήνες – Στο 11,6% τον Ιούλιο

Σταθερά κι ανοδικά διψήφια είναι και τα ποσοστά ανατιμήσεων στα τρόφιμα. 27% από πέρυσι έχει ανατιμηθεί το λάδι, 16, 7% το ψωμί και τα κρέατα, 16, 4%, 13, 4% τα λαχανικά και 11, 4% ο καφές.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Σε θηριώδη επίπεδα παραμένει ο πληθωρισμός ο οποίος βρέθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στο 11,6% για τον Ιούλιο, τιμή που πρέπει να πάμε πίσω στο 1994 για να την συναντήσουμε. Στον αντίποδα πρόκειται για την πρώτη επιβράδυνση της αύξησης του πληθωρισμού μετά από 15 συνεχείς μήνες καθώς τον Ιούλιο είχε ξεπεράσει το 12%.

Πρωταθλητές σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αρχής είναι φυσικά τα προϊόντα ενέργειας. Σε ετήσια βάση σχεδόν 179% έχει ανατιμηθεί το φυσικό αέριο, 55% ο ηλεκτρισμός, 65% το πετρέλαιο θέρμανσης και 33% τα καύσιμα. Αν η τιμή του φυσικού αερίου δεν παρέμενε όλο σχεδόν τον μήνα Ιούλιο πάνω από τα 200€/Mwh, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Σταθερά κι ανοδικά διψήφια είναι και τα ποσοστά ανατιμήσεων στα τρόφιμα. 27% από πέρυσι έχει ανατιμηθεί το λάδι, 16, 7% το ψωμί και τα κρέατα, 16, 4%, 13, 4% τα λαχανικά και 11, 4% ο καφές.

Ξεχωρίζουν επίσης οι ανατιμήσεις στο τουριστικό πακέτο καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι δικαιολογημένα τα παράπονα του κόσμου για το κόστος των διακοπών. Στο 62% είναι σε σχέση με πέρυσι η ανατίμηση των μεταφορών με αεροπλάνο, στο 25, 4% οι μεταφορές με πλοίο και στο 20% η αύξηση του κόστους διαμονής σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία. Επιπλέον οι υπηρεσίες ταξί έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 33%.

Η κυβέρνηση με φόντο την ακρίβεια ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης από το φθινόπωρο. Θεωρείται βέβαιο πώς η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα αυξηθεί. Υπενθυμίζεται ότι μόνο για τον Αύγουστο θα φτάσει τα 1, 2δισ. €. Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκονται μεταξύ άλλων νέα επιταγή ακρίβειας αλλά και fuel pass 3.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply