Οι Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες ανίχνευσαν τον “σύγχρονο κοριό”, η Κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να τον αποκαλύψουν – Κίνημα Αλλαγής

Κωνσταντίνος Καρέτσος Δικηγόρος Αθηνών LL.M. Aναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Δικαιοσύνης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ. ΑΛΛ.

Η απόπειρα παρακολούθησης του προσωπικού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκου Ανδρουλάκη, με το σύγχρονο πρόγραμμα υποκλοπής Predator, είναι αναμφίβολα μία ιδιαίτερα σοβαρή και ταυτόχρονα σκοτεινή υπόθεση, η ανάδειξη της οποίας δεν στηρίχτηκε σε υπόνοιες, εκτιμήσεις ή συνωμοσιολογία. Αντίθετα, ανιχνεύθηκε από την Ειδική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία τον ενημέρωσε με μία εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη Έκθεση. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών Ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, ήταν η πρώτη και μοναδική περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα «μόλυνσης» προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής.

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Δικαιοσύνη έχουν συνταγματικό καθήκον να διερευνήσουν και να αποκαλύψουν ποιος είναι ο εμπνευστής και εκτελεστής του σχεδίου παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη τον Σεπτέμβριο του 2021. Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού τόνισε ότι η εξέταση τέτοιων ζητημάτων είναι αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε., κατέληξε λέγοντας ότι: «αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Περαιτέρω, το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να απαντήσει για το εάν η χώρα μας έχει προμηθευτεί και χρησιμοποιήσει το εξελιγμένο και πανάκριβο λογισμικό κατασκοπείας Predator, πράγμα το οποίο η Google σε δημόσια ανακοίνωσή της εκτίμησε ότι έχει πραγματοποιηθεί, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία πρωταρχικό μέλημα του κ. Μητσοτάκη ήδη από τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή αμέσως μόλις εξελέγη Πρωθυπουργός, ήταν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να τεθεί υπό την εποπτεία του.

Η αποδοχή της πρότασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου ο επικεφαλής της Ε.Υ.Π. και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών να κληθούν σε ακρόαση και να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, απόψεις όπως αυτές του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος από την αγωνία του να υποβαθμίσει το θέμα ανέφερε ότι «τα τηλέφωνά μας παρακολουθούνται από Έλληνες, Τούρκους, Ρώσους και λοιπούς», πρέπει να καταδικαστούν και να απομονωθούν. Συνεπώς, πρέπει να γίνει σαφές και ξεκάθαρο ότι τα κόμματα και όλοι οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να αξιοποιήσουν την πρωτοβουλία αυτή προκειμένου να θωρακιστεί η Δημοκρατία μας, το Κράτος Δικαίου και η διαφάνεια στη δημόσια ζωή.

Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά και σίγουρα δεν επιθυμεί η πολιτική ζωή του τόπου να επιστρέψει σε εποχές κοριών και συνακροάσεων, τις οποίες μάλιστα βίωσε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο. Οι πολίτες αξιώνουν εξηγήσεις, απαντήσεις και πλήρη αποκάλυψη των υπευθύνων προκειμένου να προστατευθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και του κύρος της πολιτικής ζωής του τόπου. Τέλος, έχω τη γνώμη ότι πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην παραβίαση του απορρήτου των Επικοινωνιών, ούτως ώστε κανένας Έλληνας πολίτης να μην βρεθεί εκτεθειμένος σε τέτοια ή παρόμοια αθέμιτα μέσα.


Πηγή

Leave a Reply