Oι Άραβες στην 86η ΔΕΘ: Εταιρείες – κολοσσοί από τα ΗΑΕ έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Επικεφαλής της αποστολής των περίπου 50 επιχειρηματικών ομίλων και κυβερνητικών φορέων, θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΑΕ, η Αυτού Εξοχότης, Abdulla bin Touq Al Mari.

Με εταιρείες – γιγαντιαίου μεγέθους και ισχυρούς κυβερνητικούς φορείς, θα συμμετάσχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην 86η ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα. Επικεφαλής της αποστολής των περίπου 50 επιχειρηματικών ομίλων και κυβερνητικών φορέων, θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΑΕ, η Αυτού Εξοχότης, Abdulla bin Touq Al Mari.

Η εκπροσώπηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην 86η ΔΕΘ, θα είναι συνεπώς σε υψηλότατο επίπεδο, ενώ πέραν του Υπουργείου Οικονομικών, θα εκπροσωπηθούν στη Διεθνή Έκθεση ακόμη τρία Υπουργεία, τα Υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και το Υπουργείο Βιομηχανιών και Προηγμένης Τεχνολογίας.

Με τις  εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, φαίνεται ότι πραγματικά τα HAE θέλουν να κάνουν business με την Ελλάδα, στη χώρα μας ή και να επιτύχουν συνέργειες ευρύτερες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που καλύπτουν όλους πρακτικά τους κλάδους της οικονομίας των ΗΑΕ, όπως: τρόφιμα και ποτά, παραγωγή δομικών υλικών, τουρισμό, ναυτιλία και logistics, τεχνολογία και υπηρεσίες, αμυντική βιομηχανία, real estate.

Μιας και η Θεσσαλονίκη βασίζει πολλά για την ανάπτυξή της στο Λιμάνι της, αξίζει να αναφέρουμε τη συμμετοχή του ομίλου Essa Al-Ghurair, oμίλου επενδυτικού, βιομηχανικού, που έχει τις μεταποιητικές του εγκαταστάσεις στο λιμάνι Jebel Ali Port του Ντουμπάι, του μεγαλύτερου στη Μέση Ανατολή και του 9ου μεγαλύτερου στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διακίνηση εμπορευμάτων.

Μπροστά ο κλάδος τροφίμων- ποτών

Στους Εμιρατιανούς Ομίλους που συμμετέχουν και οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό, ελέγχονται από τις οικογένειες που τους δημιούργησαν , περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Lifco, που δραστηριοποιείται στον κλάδο τροφίμων – ποτών αλλά και στις κατασκευές. Επίσης, η Αl Ain Farm, η πρώτη γαλακτοπαραγωγός εταιρεία των ΗΑΕ,  το Αgthia Group του κλάδου τροφίμων – ποτών, όμιλος κορυφαίος με δραστηριότητα που φτάνει ως την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ιορδανία. Στον κλάδο τροφίμων και του διεθνούς εμπορίου, ανήκει και η Karibu Foods όπως επίσης η Al Rawabi, μεγάλος όμιλος στον κλάδο των τροφίμων, παραγωγικός και εμπορικός, που σε ότι αφορά στην κτηνοτροφία έχει ένα ζωϊκό κεφάλαιο 17.000 αγελάδων.

Δομική βιομηχανία και μεταλλουργία

Από τον κλάδο των δομικών είναι Rak Ceramics, με ετήσιο τζίρο της τάξης του 1 δις. δολαρίων, πωλήσεις σε 150 χώρες και προσωπικό 15.000 ατόμων από 40 διαφορετικές εθνικότητες.

Ο μακρύς κατάλογος συνεχίζει με την Ducab, μεγάλος κατασκευαστικό όμιλο που εστιάζει στην ανάπτυξη λύσεων για τον διεθνή κλάδο ενέργειας, δραστήρια επίσης στους κλάδους αλουμινίου, χαλκού και γενικότερα της μεταλλουργίας.

Την μεταλλευτική βιομηχανία των ΗΑΕ εκπροσωπεί μία ακόμη κολοσσιαία βιομηχανία, η Εmirates Global Aluminium, η μεγαλύτερη βιομηχανία των  Εμιράτων μετά τον κλάδο του μαύρου χρυσού και του φυσικού  αερίου. Η ΕGA απασχολεί 60.000 άτομα προσωπικό και εισφέρει στην οικονομία των Εμιράτων πάνω από 5 δις. δολάρια το έτος.

Μεγάλα επενδυτικά funds

Στις πολύ σημαντικές συμμετοχές ξεχωρίζει αυτή του Dubai International Financial Centre, του μεγαλύτερου επενδυτικού hub για τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία (MEASA) , αναπτυσσόμενες αγορές που το DIFC, συνδέει με την Ευρώπη, Αμερική αλλά και την υπόλοιπη Ασία. Αναμφίβολα, θα ενδιέφερε πολύ την Ελλάδα, αυτός ο επενδυτικός φορέας να βρει τομείς και σημεία ελκυστικά για τοποθετήσεις στη χώρα μας.

Από τον χρηματο-οικονομικό και επενδυτικό τομέα, προέρχεται και η Al Fatan Holding, που δείχνει προτίμηση στις τοποθετήσεις στη βιομηχανία.

Tα ΗΑΕ, βλέπουν από χρόνια την επόμενη , πιο πράσινη εποχή, στην ενεργειακή βιομηχανία και σε αυτό τον τομέα δραστηριοποιείται η MASDAR, φορέας με πολλά branches εξειδίκευσης, που ελέγχεται τη Mubadala Development Company, εταιρεία που ανήκει στην κυβέρνηση του Eμιράτου του Άμπου Ντάμπι.

Στο ενεργειακό κλάδο ανήκει και η ΑΜΕΑ Power που επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, με έργα στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Από το χώρο της αεροπλοίας, θα συμμετέχουν στην 86η ΔΕΘ oι αερογραμμές του ΗΑΕ, η Etihad Airways και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Εμιράτων GCAA. Στον κλάδο των κατασκευαστών συστημάτων για την αεροπλοΐα ανήκει  η Calidus, εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας .

H γνώριμη DP World

Στις μεταφορές και τα logistics τα ΗΑΕ έρχονται με την DP World, ένα μεγαθήριο στην διεθνή αγορά της διαχείρισης λιμένων, αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων. Την DP World την γνωρίσαμε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχε διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.

Στις μεταφορές και τα logistics ανήκει πρακτικά και η DAFZA, η Ελεύθερη Ζώνη του Αεροδρομίου του Ντουμπάι, διεθνούς αεροδρομίου με τεράστια κίνηση που φιλοξενείς περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις.

Στη ναυτιλία και τις λιμενικές υποδομές , δραστηριοποιείται  ο Όμιλος Αl Seer Marine Supplies ο οποίος αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις για τη λιμενική βιομηχανία και τη ναυτιλία, ενώ επίσης ναυπηγεί πλοία, από σκάφη αναψυχής μέχρι διάφορους τύπους αμυντικών σκαφών.

Από το χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, θα συμμετέχει η Tawazun, ένας φορέας που εστιάζει στις επενδύσεις μέσω εξαγορών, για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας των ΗΑΕ. Aπό τον κλάδο  της αμυντικής βιομηχανίας συμμετέχει η EDGE, όμιλος με 20 εταιρείες που ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, στο οποίο περιλαμβάνονται ο ηλεκτρονικός πόλεμος και οι cyber technologies.

Ο πολύ δυναμικός κλάδος του real estate, εκπροσωπείται από την Al Hamrah , το μεγαλύτερο φορέα ανάπτυξης ακινήτων στα ΗΑΕ, με ένα τεράστιο πορτοφόλιο έργων, μεταξύ των οποίων πάρα πολλά εμβληματικά τουριστικά και επιχειρηματικά projects. Στον ίδιο κλάδο ανήκει και η πολύ δυναμική Damak Properties που έχει κατασκευάσει 39.400 κατοικίες ενώ μέσω συνεργασιών έχει αναλάβει πολυτελέστατες αναπτύξεις για διεθνή ονόματα του fashion industry.

Τα ΗΑΕ, ως γνωστόν, στην επιτυχημένη προσπάθεια να διευρύνουν το φάσμα της εθνικής του οικονομίας, έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στον τουρισμό. Στον τουριστικό κλάδο ανήκει και η Αl Shamsi Travels, όπως άλλωστε και η Global Jets που απευθύνεται σε πελάτες πολύ υψηλών απαιτήσεων ασφαλείας και ποιοτικών υπηρεσιών.

Στην αποστολή μετέχουν και εταιρείες τεχνολογίας, καθαρώς του Ι.Τ., όπως η Rockford Computer, εταιρείες από το χώρο της εκπαίδευσης Rabdan Academy η οποία προετοιμάζει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για επιχειρήσεις.

Οι συμμετοχές, στο κομμάτι των υπηρεσιών δεν αφορούν μόνο κατάρτιση και εκπαίδευση, αλλά και Υγεία, με το Dubai Healthcare City, τη φαρμακοβιομηχανία με την Julphar.

Oι Εμιρατιανοί, παρά τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας τους, έχουν στραφεί και στον πρωτογενή κλάδο, με την Al Dahra Holding να επενδύει στην κτηνοτροφία, στις γεωργικές αναπτύξεις, στο εμπόριο δημητριακών , στην αλευροβιομηχανία ενώ επενδύει και στο εξωτερικό , στο agribusiness.

Οι παραπάνω πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, πλαισιώνονται από κρατικούς φορείς, οι οποίοι με την παρουσία τους στη 86η ΔΕΘ, αποδεικνύουν το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για business με περιεχόμενο και προοπτική στην Ελλάδα και με την Ελλάδα.


Πηγή

Leave a Reply