«Εξεταστική επί της ουσίας και όχι για τις εντυπώσεις» – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Γιώργου Αρβανιτίδη, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Αν. Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος  Αλλαγής, Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη μιας «θερμής» πολιτικής περιόδου. Βασικό άξονα της πολιτικής αντιπαράθεσης για τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει η εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για την διερεύνηση των καταγγελιών παρακολούθησης του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη. Μια υπόθεση που στην αρχή πολλοί υποτίμησαν και η Κυβέρνηση ήθελε να ξεχαστεί γρήγορα μέσα στην ραστώνη του Καλοκαιριού. Οι αποκαλύψεις που πήραν την μορφή…”τσουνάμι” δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Η εξεταστική που θα συσταθεί οφείλει να διερευνήσει τόσο την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου μας από την ΕΥΠ, όσο και την απόπειρα παρακολούθησης του από το σύστημα Predator. Τα ερωτήματα που βάζουμε διαρκώς προς την Κυβέρνηση πρέπει να απαντηθούν θεσμικά και ξεκάθαρα: Ποιος ζήτησε και για ποιο λόγο την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και ποιος αποπειράθηκε να εγκαταστήσει στο κινητό του το σύστημα Predator. Αυτό θα πρέπει να είναι το κύριο αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής που σχετίζεται με τα πραγματικά γεγονότα και όχι να «πετάμε» την μπάλα στην εξέδρα κάνοντας γενικόλογες αναζητήσεις για υποκλοπές από την ΕΥΠ επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες με ονόματα, για παράνομες παρακολουθήσεις τότε να κατατεθούν και αυτές και όχι να μιλάμε γενικά και αόριστα. Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί κατά πόσο η νόμιμη αλλά ….λανθασμένη επισύνδεση κατά τον Πρωθυπουργό έγινε νόμιμα ή όχι αλλά και να ιχνηλατήσει την προέλευση της «σκοτεινού» Predator.

Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα είναι αυτή η εξεταστική να επικεντρωθεί στην ουσία και στα γεγονότα. Να μην μείνει καμία σκιά στα παραπάνω ερωτήματα και να μην εξελιχθεί σε μια «κοκορομαχία» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ήταν…καλύτερος στις υποκλοπές. Δεν θα αφήσουμε αυτό το μείζον θέμα για την λειτουργία της Δημοκρατίας μας να γίνει μικροκομματικό παιχνίδι εντυπώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε καμία «εργαλειοποίηση» αυτής της εξεταστικής για να κατεβάζουν τον πήχη της πολιτικής σύγκρουσης η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ολοένα και χαμηλότερα και τελικά να αλληλοκαλύπτονται κάθε φορά που συγκροτούν ή δεν συγκροτούν μια εξεταστική επιτροπή, όπως έγινε για τις δαπάνες στην Υγεία της περιόδου 2004-2009, για το «εξάμηνο Βαρουφάκη» κλπ. Αυτή η εξεταστική οφείλει να κινηθεί πέρα από τα όσα έχουμε συνηθίσει έως σήμερα.

Παράλληλα, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον ρόλο της ΕΥΠ και τον έλεγχο της. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να εξαντληθεί στις σπασμωδικές κινήσεις της Κυβέρνησης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πρέπει να κυρωθεί προσεχώς από τη Βουλή και να εγκριθεί βέβαια και η τοποθέτηση του νέου επικεφαλής της. Η ΕΥΠ δεν μπορεί να λειτουργεί ακόμα με θεωρίες «εσωτερικού» εχθρού, παρακολουθώντας κομματικούς αντιπάλους, αλλά να προσαρμόσει τις δραστηριότητές της στις πραγματικές απειλές της εθνικής μας ασφάλειας με λογοδοσία. 


Πηγή

Leave a Reply